Majoritatea manifestanţilor însă nici nu ştiau de ce protestează. Mai mult, au întins mese, au inclus în difuzoare muzică în limba rusă şi au dansat fără nicio remuşcare, în pofida faptului că în sediul clădirii îşi desfăşoară activitatea atât misiuni diplomatice străine acreditate la Chişinău cât şi alte instituţii. 

Elanul manifestanţilor pare că s-a risipit atunci când reporterii Jurnal TV au ieşit în faţa protestatarilor şi i-a întrebat de ce ar trebui să-şi ceară scuze. În scurt timp, manifestaţia s-a transformat în una de-a dreptul bizară. În timp ce mai mulţi tineri cărau apă în faţa sediului Jurnal TV, manifestanţii şi-au întins mese, au scos caserole cu hrişcă, paste şi cârnăciori şi au început să mănânce.

Simpatizanţii lui Ilan Shor însă nu s-au oprit aici. La un moment dat, au inclus muzică şi au dansat înflăcărat pe ritmuri ruseşti. De la microfon totuşi, câţiva manifestanţi au reuşit să-şi formuleze revendicările. Au spus că sunt nemulţumiţi de faptul cum au fost reflectate de Jurnal TV evenimentele legate de arestul lui Ilan Shor în ştiri şi la emisiunea de satiră politică „Ora de Ras”.

Menţionăm că Ilan Shor a fost reţinut de ofiţerii CNA la sfârşitul lunii iunie, fiind acuzat în dosarul fraudelor de la Banca de Economii. Numele lui apare şi în raportul Kroll ca fiind unul dintre principalii beneficiari ai aşa-numitului furt al miliardului. Jurnal TV a reflectat atât şedinţele de judecată care aveau loc în acest caz, cât şi manifestaţiile organizate în faţa instanţelor de judecată de către simpatizanţii lui Şor. Unii au recunoscut că sunt plătiţi, iar alţii, înfuriaţi că reporterul nostru identifică în mulţime şi oameni care nu au habar unde sunt şi de ce protestează, l-au lovit peste mână.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.


Recent, Ilan Shor a fost plasat în arest la domiciliu. Menţionăm că simpatizanţii lui Ilan Shor aveau autorizaţia primăriei pentru manifestaţia din faţa Jurnal TV. Protestatarii au depus şi o petiţie la Consiliul Coordonator al Audiovizualului prin care au cerut sistarea emisiei postului nostru de televiziune, pentru că ar prezenta informaţii eronate în ceea ce-l priveşte pe Ilan Shor. Conducerea postului Jurnal TV susţine că acţiunea pare a fi regizată de persoana care controlează în totalitate sistemul judiciar din Republica Moldova, controversatul oligarh Vladimir Plahotniuc, care a încercat şi anterior să lichideze postul nostru de televiziune, pentru critica întemeiată. Totodată, consideră că cerinţele organizatorilor şi aşa-zişilor protestatari se încadrează în infracţiunea prevăzută de articolul 180 prim al Codului penal - împiedicarea intenţionată a activităţii mass-media sau intimidarea pentru critică. În aceste condiţii, reprezentanţii Jurnal TV cheamă organele de drept să investigheze toate aspectele.