Alaltăieri, pe 2 august, toată ziua poliţia a chestionat-o pe fiica mea, după care i-au cerut să nu facă declaraţii pentru presă. Ca după asta, bravii băieţi de la poliţie să se grăbească să divulge ei înşişi jurnaliştilor lui Plahotniuc tot ce au aflat de la fiica mea. Cu această ocazie, am înţeles cât de  strâns lucrează cele două structuri din mafia lui Plahotniuc: Ministerul de Interne şi televiziunile lui. Şi înarmaţi cu informaţiile de la poliţie, idioţii cu camere de luat vederi s-au prezentat ieri dimineaţa lângă blocul fetei mele în ideea să o intervieveze. I-au şi găsit uşor domiciliul, după „navodka” băieţilor lui Jizdan. Fiică-mea însă a refuzat să facă declaraţii, trimiţându-i la poliţie.

Iar seara, televiziunile lui Plahotniuc au dat ştire că fata mea le-ar fi făcut totuşi declaraţii.  Şi au dat detalii din depoziţiile ei pentru poliţie de-a valma cu minciuni şi cu imagini ale unui cu totul alt geam decât al apartamentului ei. Având grijă, totodată, să strecoare mesajul că fiica lui Cheianu nu crede că împuşcătura este legată de activitatea profesională a tatălui ei şi că în genere, relaţia între Cheianu şi fiica lui ar fi cam şubredă. Adevărul este, aşa cum mi-a mărturisit ea, că nu le-a vorbit poliţiştilor  doar despre versiunea cu huligani, ci a avansat şi bănuiala că m-ar viza pe mine. Apoi, o afirmaţie făcută de fiică-mea sau orice alt cetăţean nu au cum să prevaleze asupra opiniei unor profesionişti, unor poliţişti.

Cât despre aşa-zişii jurnalişti ai lui Plahotniuc, iată ce ştiu ei să facă cel mai bine: în loc să abordeze o situaţie totuşi alarmantă – s-a împuşcat în geamul fiicei unui jurnalist - ei se bagă în relaţia dintre tată şi fiică.

Adevărul este că atunci când fata mea a auzit pocnitura în geam şi a aprins lumina ca să vadă ce se întâmplă (era seară, la ora 23: 22 şi nu „a doua zi”, cum au declarat iarăşi mincinos, în ştire, idioţii lui Plahotniuc), ea chiar a refuzat să creadă că ar fi cumva vorba de un „mesaj” pentru mine. A mai auzit de cazuri din astea cu huligani care împuşcă din arme pneumatice în geamuri sau chiar în oameni, s-a întâmplat chiar şi în sectorul în care locuieşte, la Botanica. Din cauza aceasta, dar şi pentru că nu are nici o încredere în autorităţile noastre nu a dorit să sune la poliţie. Şi tot din cauza că nu a luat în serios împuşcătura, nu m-a sunat nici pe mine atunci seara. A doua zi, dis-de-dimineaţă, după ce i-am văzut postarea pe FB, i-am cerut să cheme imediat poliţia. Şi aici ar trebui să mai invoc un aspect. Activitatea mea nu o face deloc liniştită pe fiica mea şi ea a sperat cumva mult timp că persoanele noastre nu vor fi foarte strâns asociate. Cu mulţi ani în urmă, după ce am divorţat de mama ei, nu ne-am putut vedea mai mulţi ani şi ea a crescut cu un alt tată, al cărui nume îl şi poartă. Dintr-o dorinţă firească de a se simţi mai protejată, a vrut să creadă că persoana ei nu va fi foarte strâns asociată cu a mea. Sunt trist că episodul cu împuşcătura îi spulberă această  mică speranţă...

Ceva din tot ce am spus eu aici, apropo de relaţia noastră, ea le-a dezvăluit şi poliţiştilor. Iar ăştia, cum v-am spus, s-au grăbit să transmită informaţia idioţilor lui Plahotniuc. Care, la rândul lor, au venit repejor la ea dimineaţa ca s-o întrebe probabil ceva despre relaţia ei cu tatăl.

Şi acum, vreau să mă adresez ministrului de Interne, Jizdan. Eu ştiu că nu am cum să mă aştept la lucruri bune de la acest individ, nu m-aş mira să aud că omul care a împuşcat în geam a putut să o facă chiar la indicaţia acestui ins. Care la rândul lui a executat ordinul lui Plahotniuc. Totuşi, vreau să-i spun că dacă doreşte cu adevărat să spulbere bănuielile în privinţa stăpânului lui – mai ştii, poate că ordinul nu o fi venit de la Plahotniuc, hai să admitem şi o asemenea versiune – atunci el, Jizdan, ar trebui să spună adevărul. Şi anume că împuşcătura chiar mă vizează pe mine şi activitatea mea, dar că – să zicem - nu se ştie cine a putut să o facă. Or, dacă poliţia va rămâne la versiunea de care se ţine acum şi anume că au împuşcat nişte huligani, atunci chiar nu îmi va mai rămâne decât să cred că Jizdan îşi acoperă stăpânul. Pentru că nu pot huliganii să execute împuşcături atât de profesioniste.  Dintre toate cele vreo 500-600 sute de geamuri ale acelui bloc a fost ales anume cel al fiicei mele. Şi nu cel de la bucătărie sau din cealaltă cameră, în care nu se afla nimeni, ci anume geamul dormitorului, în care tocmai se culcaseră fiică-mea cu nepoată-mea. Adică s-a dorit ca mesajul să fie „auzit”. Şi nu s-a nimerit într-un colţ ori într-o margine a geamului, ci undeva pe mijloc. Şi nu trebuie să fii mare expert şi balistician, ca să nu vezi ce traiectorie urma proiectilul: exact spre pernele pe care dormeau mama cu fiica ei.

A împuşcat un profesionist, cu aparat cu infraroşu, pentru că era întuneric, pentru că s-a împuşcat de departe, dintr-un bloc de partea opusă a bulevardului Dacia şi pentru că trăgătorul vroia să fie precis. Nu avea misiunea să omoare (încă nu). Fiind vorba de un proiectil pneumatic, acesta putea cel mult să spargă toate cele trei straturi ale geamului termopan. A spart numai unul, iar pe al doilea l-a zgâriat doar. Dar şi-a atins ţinta: a trasat urma pe care ar putea să treacă un alt gen de proiectil, mai puţin pneumatic. Şi mi-a transmis mie un mesaj.

Iată de ce îi mai repet lui Jizdan să nu-mi spună prostii cu huligani, pentru că dacă va face asta, atunci chiar nu voi mai avea nici o îndoială cu privire la adevăratul comanditar al acestei împuşcături. Nu îmi fac iluzii că domnul ministru chiar va ţine cont de rugămintea mea, dacă mă gândesc la modul cum a lucrat poliţia până acum: tocmai vreo zece inşi au căutat şi nu au putut găsi un proiectil, apoi scurgerea de informaţie către jurnaliştii lui Plahotniuc, apoi insistenţa cu care este promovată versiunea cu huliganii.  
   
...Am ştiut mereu că am de a face cu nişte fiare şi cu nişte bandiţi ordinari. Care ar fi în stare să-mi facă orice mie. Nu eşti, însă, niciodată pregătit că te pot lovi acolo unde doare cel mai tare: în copii. Acum va trebui cumva să învăţ să trăiesc cu asta.

...Aştept versiunea poliţiei. Până atunci afirm ceea ce cred cu tărie: Plahotniuc a împuşcat în fiica mea.


CONSTANTIN CHEIANU