„Acest individ, Marin Mortean, a fost eliberat din cadrul CCCEC (predecesorul CNA) în anul 2008 pentru încălcarea gravă sau sistematică a disciplinei. După asta, el a lucrat mai mult de cinci ani la Agenţia pentru Intervenţii şi Plăţi în Agricultură, entitatea care gestionează procesul de acordare a subvenţiilor pentru fermieri, în funcţia şefului Direcţiei, care se ocupă cu inspecţia în teritoriu a producătorilor agricoli, care au solicitat subvenţii în sume mai mari de 400 de mii de lei. Nu o dată acest personaj a fost în centrul scandalurilor ce ţin de repartizarea nejustificată a subvenţiilor. De câteva ori, pe numele lui au fost pornite anchete de serviciu. O dată, o anchetă a fost stopată din motive necunoscute. A doua oară, ancheta a relevat foarte clar vinovăţia acestui domn, însă din cauza expirării termenului de 6 luni, el a evitat sancţiuni. Având aşa carieră „glorioasă”, recent, Marin Mortean a fost avansat şi desemnat în funcţia de şef al Direcţiei Dezvoltare Rurală, Statistică şi Marketing din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare. Apare o mare întrebare - cine îi ţine „крыша” (cine îi oferă protecţie – n.r.)? Ştiu precis că ministrul Agriculturii nu a fost bucuros să-l promoveze în această funcţie”, a declarat Alexandru Slusari.

Amintim că anterior, şeful Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel Chetraru, confirmă că şeful Direcţiei inspecţie şi control pe teren din cadrul Agenţiei pentru Intervenţii şi Plăţi în Agricultură (AIPA), Marin Mortean, a activat în cadrul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei (actualmente CNA - n.r.) şi a fost demis pentru încălcări de disciplină.

Într-un răspuns oficial la sesizarea preşedintelui „Uniagroprotect”, Alexandru Slusari, se arată că Mortean a fost demis de la CCCEC, în februarie 2008, pentru „încălcarea gravă sau sistematică a disciplinei”. 

Anticorupţie.md notează că informaţia privind activitatea anterioară a lui Mortean a fost făcută publică de Vasile Bumacov, fost ministru al Agriculturii, şi de Aliona Mandati, proprietara unei livezi din Floreşti, în cadrul unei emisiuni.