Dezvăluirile au fost făcute de Mihail Gofman, fostul şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, care la fel, a fost membru al acestui grup secret format în august 2013.

Este vorba în primul rând despre Mihail Bolocan, fostul şef al Direcţiei managementului continuităţii activităţii, securităţii informaţiei şi supraveghere în tehnologii informaţionale al BNM, care pe 26 ianuarie 2015 a fost găsit intoxicat cu gaze în apartamentul său.

„Dacă e să vorbim într-un limbaj mai simplu, dumnealui era şeful direcţiei IT şi verificare a tranzacţiilor interdependente ale unei afaceri. Această persoană imediat identifica tranzacţiile suspecte sau legături cu afaceri dubioase. Deci nu putea să nu observe tranzacţiile suspecte din noiembrie cu cele cinci companii off-shore. Este o situaţie foarte stranie. Şi nu mă refer doar la el. Au fost şi alte persoane care au făcut parte din acest grup secret şi care au fost intimidate. Este vorba despre două doamne care au plecat de la BNM. Una dintre ele a fost preluată de PSRM şi i-au dat garanţii să o lase în pace”, a declarat Mihail Gofman în cadrul emisiunii Interpol de la TV7.

Totodată, un fost angajat al Serviciului Informaţii şi Securitate care a făcut parte din acest grup secret a fost dat afară din sistem. „Au vrut să-l acuze de trădare de patrie. Până la urmă, a depus cererea de demisie din proprie iniţiativă”, a spus Gofman.

La rândul său, Mihail Gofman a fost demis din funcţia de şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul Centrului Anticorupţie.

„Am fost concediat cu nişte formulări stranii. Era ceva de genul „abordare morală neadecvată, lipsă de loialitate faţă de conducere”. Dar până la aceasta s-a încercat să mi se facă percheziţii acasă prin clonarea unor dosare penale care în baza informaţiilor noastre le porneam şi le transmiteam la Procuratură. Într-o dimineaţă mă trezesc că Procuratura Municipală a venit să facă percheziţii în baza materialelor mele. Asta a fost în august 2013. Eu mai mult am fost sancţionat pentru că la una dintre şedinţele Comitetului pentru Stabilitate Financiară din primăvara lui 2013, ministrul Finanţelor a venit şi a spus că s-a format o gaură în buget de 2 miliarde de lei. Şi nu ştiu de ce în sarcina CNA-ului a fost pus să le găsească. Ulterior am ieşit cu iniţiativa să impozităm banii care circulă în Moldova prin firme off-shore care la acel moment depăşeau sume exorbitante. A fost informat preşedintele ţării, Consiliul Suprem de Securitate, premierul Leancă. După asta am fost invitat la Guvern să mă întrebe de unde cunosc aşa ceva, de ce propun, să mă convingă că nu am dreptate. Propunerea nu a fost acceptată”, a dezvăluit Mihail Gofman.

În context, Mihail Gofman a amintit şi de regretatul deputat Ion Butmalai care, pe 9 decembrie 2014, a fost găsit fără suflare în garajul din curtea locuinţei sale din Cahul. Fostul angajat al CNA susţine că Ion Butmalai, în calitatea sa de secretar al Comisiei Securitate din Parlament, avea acces la toate informaţiile acestui grup secret. Acesta a dat de înţeles că există o legătură între faptul că Butmalai a anunţat că va dezvălui mai multe lucruri în cadrul unei conferinţe de presă pe care ulterior a amânat-o şi faptul că după acesta a fost găsit mort.

„Dacă ieşeam atunci, în 2014 cu supărările mele că am fost concediat şi să vorbesc despre Filat, Shor sau altcineva, eram să ajung ca regretatul Ion Butmalai sau ca Mihai Bolocan. Pot să spun doar că persoanele în cauză deţineau informaţii din prima sursă referitor la ceea ce se petrecea în sistemul bancar şi nu numai. Ion Butmalai cunoştea toate informaţiile care veneau de la acest grup secret. Părerea mea este că i s-a întins o cursă. Dacă a dorit s-o facă, trebuia s-o facă. După părerea mea el a fost frustrat de faptul că nu a fost inclus în lista PLDM. Era un domn specific, dar cu caracter. De două ori am fost la dumnealui şi i-am explicat cum stau lucrurile în sistemul bancar pentru că nu avea studii aprofundate despre inginerii financiare”, a mai spus Mihail Gofman.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.