Este opinia reprezentanţilor Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr care au cerut Guvernului să retragă neîntârziat acest proiect. În caz contrar, formaţiunea anunţă că va scoate oamenii la proteste.

Guvernul a aprobat deja acest proiect de lege care nu a fost consultat nici cu asociaţiile de business, nici cu societatea civilă. Este o decizie nejustificată, imorală şi abuzivă. Guvernul oligarhic a majorat mărimea unităţii convenţionale, fapt ce va atrage majorarea de 2,5 ori a amenzilor. Majorarea amenzilor, bucuria funcţionarilor. Dacă amenda creşte de 2,5 ori, fiecare poliţist va cere mită de 2,5 ori mai mare. Este absolut evident că majorarea bruscă a amenzilor va genera o creştere a corupţiei, mai ales în situaţia unui stat capturat în care eforturile în lupta cu corupţie rămân pe hârtie. Această acţiune va duce la extinderea sectorului tenebros al economiei. Cei care au comis jaful secolului se află la guvernare şi încearcă să pună pe umerii populaţiei această povară”, a declarat Alexandru Slusari.

„Cu toţii ştim că unitatea convenţională este echivalentul unui euro. Înainte era 20, acum ei propun 50. Asta înseamnă că guvernanţii se pregătesc pentru un curs de 50 de lei. Situaţia catastrofală din ţară în urma furtului din sistemul bancar a creat o gaură enormă în bugetul de stat. Acum ei vor să-l recupereze din contul populaţiei, din contul oamenilor care plătesc regulat taxe şi impozite. Deja au furat ceea ce s-a putut în acest stat. Deja nu mai au ce fura. Creditele externe deja nu mai vin. Acum Candu s-a deplasat în România să mai cerşească nişte bani. Proiectul Guvernului prevede şi introducerea unor noi componente de contravenţii. De exemplu, vara se poate circula fără farurile aprinse. Ei propun însă obligativitatea să se circule cu farurile aprinse dacă condiţiile meteo sunt proaste. Cine va determina dacă trebuie să fie sau nu aprinse. Asta deschide calea pentru noi abuzuri”, a adăugat Stanislav Pavlovschi.

„Sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii se află sub o presiune enormă. Acţiunile guvernanţilor stopează orice intenţie de a intra în domeniul afacerilor, duc la abandonarea din start a oricărui tip de afaceri. Sistemul actual impune agenţii economici să recurgă la contabilitate dublă. În condiţiile unui stat captiv, aceste presiuni permanente din partea guvernanţilor pot duce la dispariţia acestui sector”, a spus şi Inga Grigoriu.

Precizăm că Guvernul a aprobat săptămâna trecută un proiect de lege care prevede amenzi mai mari de 2,5 ori pentru cei care nu respectă legislaţia. Astfel, o unitate convenţională, care în prezent este de 20 de lei, va fi stabilită în mărime de 1% din salariul mediu lunar pe economie prognozat de Guvern pentru anul în care s-a săvârşit fapta.

Pentru 2016, cuantumul salariului mediul lunar pe economie a fost stabilit în mărime de 5050 de lei. Respectiv, unitatea convenţională va avea valoarea de 50,5 lei.

Ministerul Justiţiei, autorul iniţiativei, susţine că astfel va fi ajustat cadrul legal punitiv la realităţile economico-financiare din prezent. Unitatea convenţională a fost stabilită în mărime de 20 de lei încă în 2003.

Astfel, conducătorii auto care vor fi prinşi în stare de ebrietate la volan riscă o amendă de până la 25.000 de lei. Totodată, va fi majorat pragul maxim al amenzii contravenţionale de la 150 până la 500 de unităţi pentru persoanele fizice şi de la 500 până la 1.500 de unităţi pentru persoanele juridice. Documentul urmează să fie discutat în Parlament. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.