„Ne telefonează lumea în continuu şi ne spune că aproape toate microbuzele şi autobuzele sunt deja contractate de PD şi sunt indicaţii şi de la Ministerul Transportului ca să nu iasă niciun conducător auto la serviciu în ziua de 24 aprilie. În plus, o mare parte dintre primari s-au lăsat deja corupţi şi organizează în acea zi sărbători ca să menţină lumea pe loc. Cu alte cuvinte, în RM are loc în aceste momente un fenomen extraordinar: se încearcă a corupe întreaga ţară. Cetăţeni, oficiali, demnitari, totul se corupe. Şi întrebarea este de unde se iau atât de mulţi bani pentru a fi pompaţi în această acţiune de stăvilire a furiei populare, a cetăţenilor care vor să ajungă la Chişinău. Indiferent de acţiunile guvernării, de mofturile lui Plahotniuc, vreau să reiterez că noi suntem convinşi că va veni foarte multă lume”, a declarat membrul CMAN, Chiril Moţpan, în cadrul „Cabinetului din Umbră”, la Jurnal TV.

Expertul economic Sergiu Tofilat a îndemnat oamenii, în context, să documenteze toate aceste cazuri. „Era de aşteptat să existe intimidări înainte de desfăşurarea protestului. Oamenii trebuie să documenteze cazurile în care sunt intimidaţi de poliţişti, primari sau tot felul de funcţionari. Să filmeze şi să facă publice imaginile, ca împreună să opună rezistenţă. Cei care au posibilitatea, să vină la protest să vină cu o zi înainte. Sau şi a doua zi, pentru că protestele nu vor dura o singură zi. Pentru că duminică, într-adevăr, se încearcă o diversiune. Toate microbuzele şi autobuzele au fost contractate de reprezentanţii PD, iar marţi, la o emisiune, s-a anunţat că PD încearcă să facă şi ei un „protest de susţinere” şi că pentru asta ar fi contractat autobuzele. Oricum, indiferent de ce piedici o să pună PD, lumea oricum o să ajungă la protest”, a spus şi Tofilat.

De cealaltă parte, liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a menţionat că tentative de împiedicare a protestelor au existat de fiecare dată. „Noi aşa vorbim de parcă se întâmplă prima oară. Noi am făcut atâtea mitinguri, mai bine de un an de zile. Până acum, în permanenţă, ce a făcut această guvernare? Ne-a intimidat, ne-a ameninţat, nici nu ştiu cum de încă n-au apărut informaţii cu Molotov. Dar să vină şi cu tancurile ruseşti şi cu tunurile lui Şalaru, dacă avem demnitate şi vrem să trăim cu capul sus, ieşim în Piaţă, ieşim în stradă. Dacă nu, stăm acasă şi găsim motive, că sunt Floriile, că ne face primarul sărbătoare. Trebuie să ne pătrundem odată de gravitatea lucrurilor şi să nu mai rămânem nişte robi. Noi chiar trăim la limita subexistenţei”, a declarat Andrei Năstase.

În altă ordine de idei, comentatorul politic Victor Ciobanu s-a referit la instituţiile capturate în stat, de la CEC şi până la CC. Potrivit analistului, alegerile prezidenţiale ar urma să adauge şi ultima instituţie necontrolată în palmaresul celor captive, astfel regimul instalându-se comod la putere pentru mulţi ani înainte.

„Curtea Constituţională ne demonstrează cu uşurinţă orice, că doi cu doi = 5 sau 7. E un club de scriitori care pot să argumenteze orice. De cei de la CSM şi CSJ nici nu vreau să discut. Este un sistem deja format, încorsetat, din care lipseşte o singură piesă pentru completarea puzzle-ului - funcţia de preşedinte. Şi se va face tot posibilul ca să se obţină şi această funcţie, iar statul să fie capturat pentru mulţi-mulţi ani înainte. De aceea este foarte important să ieşim la acest protest. Cine sunt cei care ne spun că vezi, Doamne, sunt Floriile şi nu este frumos? Sunt pungaşii şi fariseii care fură. Şi blasfemia cea mai mare este că gaşca acestui Partid Democrat, care în mod foarte ironic se numesc aşa, pornesc campanie de Paşti şi vor merge cu pungile pe la oameni. Din ceea ce au furat vor pune puţin în pungi şi vor împărţi la cei nevoiaşi, pe care tot ei i-au furat”, 

„Încă un exemplu de fariseism ar fi că cei care au contractat autobuzele în teritoriu ar fi justificat prin faptul că vor să dea o şansă oamenilor să meargă la cimitire, să îngrijească de morminte. Asta fac democraţii”, a adăugat Chiril Moţpan, în context.

Amintim că în mai multe localităţi din ţară au fost semnalate cazuri în care poliţia ar intimida cetăţenii activi să nu meargă la proteste, fie că sunt citaţi la poliţie, fie că li se cere socoteală pentru împărţirea fluturaşilor cu chemarea la proteste etc. Totodată, primari democraţi şi liberali organizează festivaluri, concerte sau adunări în localităţi, cu prezenţa obligatorie, în ziua de 24 aprilie. Bloggerul Dumitru Alaiba a şi realizat o „hartă a antiprotestelor PD” care prezintă mesaje ale oamenilor pomeniţi cu poliţistul la uşă sau care reclamă alte acţiuni de intimidare. Astfel, fiecare cetăţean care a fost intimidat ca să nu vină duminică în Piaţa Marii Adunări Naţionale poate să raporteze acest lucru folosind harta antiprotestelor PD, expediind un mesaj prin intermediul rubricii Trimite-ne o ştire, de pe Jurnal.md, sau să ne contacteze la telefonul redacţiei: 0 (22) 859 000.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.