„Informez instituţiile internaţionale şi cele de drept ale Republicii Moldova în legătură cu linşajul mediatic comis de unităţile de propagandă ale oligarhului Plahotniuc, intensificate în preajma mitingului de protest din 24 aprilie 2016. Este atacată întreaga mişcare protestatară, în special subsemnatul”, a declarat Năstase.

Andrei Năstase spune că blogul e constituit pe domenul.md, ceea ce înseamnă că autorul poate fi depistat cu uşurinţă, însă propriile investigaţii denotă că acest site ar fi găzduit de un server din SUA, iar crearea lui s-a efectuat utilizând adresa de email [email protected].
Potrivit lui, scopul acestor acţiuni criminale este de a-l discredita şi de a-i oferi posibilitatea lui Plahotniuc Vladimir, care controlează organele de forţă, să întreprindă acţiuni violente la adresa lui şi a protestatarilor.
 
Vă prezentăm mai jos textul sesizării:

Către: Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova
Procuratura Republicii Moldova
Ministerul de Interne

În atenţia: Delegaţiei Uniunii Europene
Ambasada Statelor Unite ale Americii
Ambasada Germaniei
Ambasada Franţei
Ambasada Marii Britanii
Ambasada Suediei
Ambasada României

SESIZARE

Prin prezenta, informez instituţiile internaţionale şi cele de drept ale Republicii Moldova în legătură cu linşajul mediatic comis de unităţile de propagandă ale oligarhului Plahotniuc, intensificate în preajma mitingului de protest din 24 aprilie 2016. Este atacată întreaga mişcare protestatară, în special subsemnatul.

Culmea acestor acţiuni criminale în adevăratul sens al cuvântului o constituie apariţia unui blog fals http://andreinastase.md/?p=12, care nu-mi aparţine, şi care face apel, chipurile din partea mea, la violenţă şi teroare.

Atrag atenţia că acesta e constituit pe domenul.md, ceea ce înseamnă că autorul poate fi depistat cu uşurinţă, însă propriile investigaţii denotă că acest site ar fi găzduit de un server din SUA, iar crearea lui s-a efectuat utilizând adresa de email [email protected].

De asemenea, consider că site-ul în cauză este unul de esenţă teroristă şi trebuie tratat ca atare, având în vedere mesajele plasate cât şi conotaţia şi semnificaţia acestora, în contextul acţiunilor paşnice de protest iniţiate de societatea civilă.

Solicit în termeni cât mai restrânşi organelor de urmărire penală şi investigaţii să pună capăt acestui act de atac la persoana mea şi a sutelor de mii de protestatari induşi în eroare şi manipulaţi de indivizi în spatele cărora bănuiesc că ar sta persoane din anturajul oligarhului Plahotniuc Vladimir.
Scopul acestor acţiuni criminale este de a mă discredita şi de a-i oferi posibilitatea lui Plahotniuc Vladimir, care controlează organele de forţă, să întreprindă acţiuni violente la adresa mea şi a protestatarilor.

De asemenea, atrag atenţia asupra faptului că în textul de esenţă teroristă se face trimitere la Televiziunea Română, pentru a implica România în evenimentele politice şi sociale din Republica Moldova, exact cum s-a procedat în cazul lui 7 aprilie 2009.

Cererea este întemeiată pe dispoziţiile art.262, 263 Cod de procedură penală, având în vedere că acţiunile întreprinse şi publicate pe acest site pot întruni elementele constitutive ale infracţiunilor prevăzute de art. 278 - actul terorist; art. 279/2 - instigarea în scop terorist sau justificarea publică a terorismului; art.285 - dezordini în masă, ş.a. prevăzute de Codul penal.

Andrei Năstase, preşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.