Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi în prima lectură de Parlament.

Astfel, şoferii şi pasagerii care aruncă deşeurile în stradă riscă amendă de la 600 până la 1000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 40 până la 60 de ore.

Proiectul de lege nu prevede însă care este mecanismul prin care vor fi constatate aceste contravenţii.

„Cum aveţi de gând să constataţi aceste contravenţii? Intenţiile sunt bune, dar avem probleme la capitolul constatarea contravenţiilor. Altfel proiectul va rămâne unul aproape mort”, a menţionat deputatul Valeriu Ghileţchi.

„Sperăm ca Guvernul să găsească acest mecanism”, a spus deputatul PL Alina Zotea, unul dintre autorii proiectului de lege.

„Deseori în avântul european, introducem fel de fel de legi. Dar trebuie o experienţă la nivel de populaţie ca să scăpăm de aceste fenomene nu prea bune. Să votăm în prima lectură, dar să nu ne râdă concetăţenii noştri”, a intervenit şi Dumitru Diacov.

„Sunt mai multe metode. Sunt camerele de bord, camerele din trafic. Ar fi bine să ne ajute şi presa. Vom sancţiona câţiva, iar oamenii vor începe să respecte legea. Toţi suntem participanţi la trafic, de multe ori am văzut această chestie. Poate nu e dus la bun sfârşit acest proiect, dar l-am putea îmbunătăţi ulterior”, a menţionat Veaceslav Untilă.

Legea va intra în vigoare după ce va fi votată în lectura a doua.