VIDEO

Datele personale, protejate insuficient: „Abateri sunt înregistrate din cauza numărului mic de specialişti, dar şi a softului neperformant”

Datele personale, protejate insuficient: „Abateri sunt înregistrate din cauza numărului mic de specialişti, dar şi a softului neperformant”
Sursa: jurnal.md Foto: captură Jurnal TV 05.12.2016 20:55
Informaţiile despre starea de sănătate a oamenilor, incluse în registrele electronice de evidenţă a datelor cu caracter personal, nu sunt protejate suficient. Într-un raport de audit, Curtea de Conturi semnalează o serie de nereguli în acest sens. De cealaltă parte, reprezentanţii Centrului Naţional de Protecţie a Datelor cu Caracter Personal susţin că abateri sunt înregistrate din cauza numărului mic de specialişti, dar şi a softului neperformant. 

„Generalizând constatările auditului se atestă o preocupare insuficientă privind siguranţa datelor şi informaţiilor cu caracter personal în special a cele care vizează starea de sănătate prelucrate în cadrul sistemelor informaţionale deţinute de autorităţile publice. Se constată unele carenţe, rezerve, care necesită îmbunătăţiri: aducerea în concordanţă cu cerinţele protecţie a datelor cu caracter personal, ajustarea conform noilor necesităţi”, a declarat raportorul Curţii de Conturi, Petru Donţu.

Reprezentanţii Centrului Naţional de Protecţie a Datelor cu Caracter Personal recunosc faptul că softul care trebuie să asigure funcţionarea registrelor electronice nu este dezvoltat, iar acest proces necesită îmbunătăţiri.

„ A fost contractat elaborarea softului între o companie privată şi Centrul de Guvernarea Electronică. Centrul Naţional de Protecţie a Datelor cu caractere personale din start nu prea a fost implicat. Până în prezent, din lipsă de mijloace financiare încă nu am ajuns sută la sută să începem dezvoltarea sistemului în cauză”, a menţionat şefa direcţiei CNPDCP, Victoria Muntean.

„Direcţia de bază, care deţine controlul în domeniu are doar şase angajaţi. Ţinând cont de volumul de lucru, care a fost şi pe parcursul anului el creşte într-o dinamică foarte alertă. Într-adevăr acest registru are unele carenţe, nu putem face modificări în ele, nu putem suspenda deciziile care au fost luate”, a spus Director al Centrului Naţional de Protecţie a Datelor cu Caracter Personal, eduard Răducanu.

De menţionat că softul a fost achiziţionat în 2015 şi a costat un milion 122 de mii de lei. Raportul de audit privind protecţia datelor cu caracter personal în domeniul asistenţei medicale primare reflectă situaţia din ultimii doi ani.

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP