Iniţial, proiectul prevedea că o unitate convenţională va fi stabilită în mărime de 1% din salariul mediu lunar pe economie prognozat de Guvern pentru anul în care s-a săvârşit fapta. Ulterior, deputaţii au votat un amendament prin care au renunţat la mecanismul nou de calcul, dar au majorat totuşi unitatea convenţională până la mărimea fixă de 50 de lei.

Peste 200 de articole din Codul Penal care stabilesc amenda pentru diverse tipuri de infracţiuni au fost modificate. Astfel, conform noilor modificări care vor intra în vigoare în prima săptămână a lunii noiembrie, se numără şi amenda maximă pentru persoana fizică, care nu va mai constitui până la 150 de unităţi convenţionale, ci va porni de la 1.000 şi va atinge 5.000 de unităţi convenţionale.

Pentru persoanele juridice amenda maximă este de 60.000 de unităţi convenţionale, în loc de maxim 10.000 cum era până acum. În aceeaşi ordine de idei, persoanele liberate de arest vor plăti o amendă de 500 de unităţi convenţionale şi nu de 150 cum era până acum.

Totodată, pentru aproximativ 200 de articole din Codul Penal, de la 134 până la articolul 360, cu mici excepţii, a fost modificat cuantumul amenzilor, acestea fiind în creştere de câteva ori.