Reprezentanţii diasporei din Franţa susţin că un număr mic de moldoveni a reuşit să se înregistreze prealabil la alegerile prezidenţiale. Şi diaspora din Spania se confruntă cu probleme. 

Într-un mesaj venit pe adresa redacţiei, un moldovean plecat peste hotare ne-a scris că în nordul Spaniei, oraşe precum Bilbao şi Santander, sunt stabiliţi foarte mulţi concetăţeni de-ai noştri. Ca să ajungă la Madrid pentru a vota, oamenii ar trebui să parcurgă 400-500 de kilometri. Iar moldovenii din Italia sunt de părere că alegerile prezidenţiale nu sunt mediatizate, iar cetăţenii nu sunt informaţi. 
 
Reprezentanţii Serviciului de presă al Comisiei Electorale Centrale şi cei de la Guvern nu au răspuns la telefon pentru a comenta acuzaţiile. În această săptămână, la propunerea Cabinetului de miniştri, CEC a luat decizia de a deschide o sută de secţii de votare în străinătate pentru alegerile prezidenţiale din 30 octombrie.

Anterior, mai mulţi moldoveni stabiliţi peste hotare au declarat că nu au reuşit să se înregistreze prealabil. Unii dintre ei au spus că au avut dificultăţi la accesarea aplicaţiei alegător.md şi au cerut prelungirea termenului de înscriere. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, 3.570 de moldoveni cu drept de vot aflaţi peste hotare s-au înregistrat prealabil online.

Asta în condiţiile în care datele oficiale arată că peste 800 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova sunt în afara ţării.