Tragedia s-a întâmplat aseară, din cauza unei intoxicaţii, cel mai probabil cauzată de o scurgere de gaz. Ofiţerul de presă al Departamentului Situaţii Excepţionale, Diana Ţurcan, a declarat pentru Jurnal.md că rudele au alertat salvatorii în jurul orei 20:00.

Ambulanţa a fost cea care s-a deplasat la faţa locului, iar medicii au reuşit să-l scoată din casă pe Mircea Baştovoi, care a fost transportat la spitalul Sfânta Treime. Tânărul se află în comă de gradul I şi II.

Din cauza mirosului puternic de gaz, medicii nu au mai putut să intre în casă şi au fost chemaţi salvatorii de la DSE, care, echipaţi cu măşti speciale, au intrat în locuinţă, unde au găsit-o pe Svetlana Baştovoi fără suflare.

Circumstanţele şi cauza tragediei urmează să fie stabilite de inspectorii de la Situaţii Excepţionale. Versiunea principală este, la această etapă, că s-a produs o scurgere de gaz de la cazan.

Amintim că Andrei Baştovoi, deputat în primul Parlament şi semnatar al Declaraţiei de Independenţă, fost vicepreşedinte al Ascom Group, a fost condamnat în 2013 la 9 ani de puşcărie, pentru că ar fi delapidat fonduri pe când era vicepreşedinte al Ascom Group şi pentru că ar fi comandat un dublu omor. În acelaşi dosar, pentru acuzaţia delapidare de fonduri, a fost condamnat la 8 ani de închisoare şi Valentin, celălalt fiu al soţilor Baştovoi.

Decizia a fost luată de un complet format din trei judecători: Cojocari, Pavliuc şi Pruteanu. Judecătoarea Liuba Pruteanu a avut atunci o opinie separată, precizând că Andrei Baştovoi şi fiul său trebuie să fie achitaţi.

În 2014, Curtea de Apel a menţinut condamnarea la închisoare a lui Andrei şi Valentin Baştovoi. Magistraţii au tăiat atunci puţin din pedeapsă - pentru Andrei Baştovoi pedeapsa a fost micşorată cu un an şi jumătate, iar pentru fiul său - cu un an. Astfel, Andrei Baştovoi au fost condamnaţi la 7,5 ani de puşcărie, iar Valentin Baştovoi - la 7 ani.

Mai mulţi voci au afirmat, de-a lungul timpului, că dosarul a fost fabricat. Anterior,un grup de experţi de la Bucureşti a stabilit că organele judiciare de la Chişinău au admis mai multe omisiuni în cazul lui Andrei Baştovoi şi l-au condamnat pe cunoscutul om de afaceri în lipsa unor probe clare. Potrivit specialiştilor de peste Prut, magistraţii moldoveni nu au permis să fie prezentate probe ce ar fi venit în apărarea lui Andrei Baştovoi şi le-au administrat numai pe cele ale acuzării.