Cetăţean al nimănui; Un tânăr din stânga Nistrului a obţinut certificat de naştere abia la 21 de ani

Cetăţean al nimănui; Un tânăr din stânga Nistrului a obţinut certificat de naştere abia la 21 de ani
Sursa: jurnal.md Foto: promolex.md 31.01.2016 21:32
Un tânăr de 21 de ani din stânga Nistrului, care nu a deţinut până acum acte de identitate, a obţinut certificat de naştere eliberat de autorităţile de la Chişinău după doi ani de luptă în instanţă. Nu este un caz izolat, ci mai degrabă un fenomen, atenţionează experţii Asociaţiei Promo-LEX. Ei afirmă că procedura de obţinere a actelor pentru cetăţenii din regiunea transnistreană, prevăzută de legislaţie, este extrem de anevoioasă şi de natură să dezbine şi mai mult locuitorii de pe cele două maluri ale Nistrului. 

Serghei Bondarev are 21 de ani şi este originar din oraşul Tighina. Până acum el a deţinut doar acte de identitate eliberate de administraţia nerecunoscută a regiunii transnistrene. Timp de doi ani a luptat cu un sistem birocratic, în încercarea de a obţine un certificat de naştere din partea autorităţilor constituţionale de la Chişinău. A reuşit abia după ce instanţa de judecată i-a dat câştig de cauză în lupta cu instituţiile abilitate din capitală. Experţii Promo-LEX afirma că s-a întâmplat aşa din cauza lacunelor din legislaţie, care prevede că o persoană născută în stânga Nistrului poate primi acte naţionale la solicitarea unuia dintre părinţi, care, la rândul său, deţine documente eliberate de către o autoritate recunoscută. Legea nu specifică însă cum ar trebui de procedat, de exemplu, în cazul unui orfan.

Contactat de Jurnal TV, vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, a declarat că a luat act de acest caz şi, pentru că asemenea situaţii sunt frecvente, va încerca să identifice soluţii, împreună cu responsabilii din cadrul Ministerului Justiţiei şi cel al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. 

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP