„Evident că vina principală o poartă agentul economic care şi-a permis să aducă în incintă butelii”, a menţionat primarul Dorin Chirtoacă, în cadrul şedinţei operative a serviciilor municipale.

Deşi procuratura a anunţat că pentru deflagraţia din centrul capitalei ar putea fi pedepsiţi atât reprezentanţii primăriei cât şi pompierii sau reprezentanţi ai Centrului de Sănătate Publică, se pare că acest lucru nu se va întâmpla. Şi asta pentru că legislaţia nu obligă instituţiile statului să efectueze controale inopinate. De exemplu, o autorizaţie pentru funcţionarea unui local public se eliberează de către primărie, dar după ce este semnat actul, nimeni nu se mai oboseşte să verifice dacă sunt respectate toate normele sanitare ori de apărare împotriva incendiilor. Pentru a fi deschisă, o cafenea de felul celei în care a avut loc explozia, nu are nevoie nici măcar de avizul pompierilor.

O dată la un an, localurile sunt verificate şi de specialişti de la Centrul de Sănătate Publică. Controalele nu sunt însă, nici pe departe, neaşteptate. Şi asta pentru că administratorii sunt anunţaţi cu cinci zile înainte despre inspecţia care urmează.

Menţionăm că în urma controalelor de ieri în localurile din Piaţa Centrală, pompierii şi poliţiştii au întocmit 40 de procese verbale. Proprietarii tarabelor vor fi amendaţi cu sume între 400 şi două mii de lei. Deocamdată, nimeni nu vorbeşte, însă, despre închiderea vreunui local în care nu au fost respectate normele de apărare împotriva incendiilor.