Paradoxal, anume Nicolae Timofti a dat membrilor CSM motiv să-l înainteze pe Morozan la Curtea de Apel. Cel puţin aşa spune unul dintre membrii Consiliului, Teo Cârnaţ.

„În anul 2014, dl Morozan a fost reconfirmat în funcţia de magistrat la Judecătoria Râşcani prin decretul preşedintelui RM. Cum se întâmplă că în 2014, în opinia şefului statului, dumnealui era bun pentru sistemul judecătoresc, iar în 2015 nu este bun pentru Curtea de Apel? Eu personal nu pot înţelege cum un judecător este bun pentru Judecătoria sectorului Râşcani în 2014, să nu fie bun acum pentru Curtea de Apel, neavând în 2015 alte acţiuni care ar demonstra lipsa de integritate, de incompatibilitate cu funcţia. Dacă nu era bun, trebuia respins în 2014. Nu putem să discriminăm, la Judecătoria Râşcani era bun, iar la Curtea de Apel e rău. De aceea am decis înaintarea repetată a lui la CAC, fiindcă în acţiunile lui n-am văzut lipsă de integritate”, a menţionat Teo Cârnaţ.

Amintim că după ce candidatura lui Morozan a fost respinsă de preşedintele Timofti, acesta a informat CSM că doreşte să candideze repetat, iar astăzi CSM a decis, astfel, să înainteze din nou candidatura acestuia. În această situaţie, şeful statului este obligat să-l avanseze pe Ghenadie Morozan la Curtea de Apel Chişinău. 

De menţionat că Morozan a fost supranumit „judecător din iad”, pentru că a participat la examinarea dosarelor după protestele violente din aprilie 2009. Totodată, Morozan este rudă prin afinitate cu prim-vicepreşedintele PD, oligarhul Vladimir Plahotniuc. Mai exact, fratele lui Ghenadie Morozan, Eduard, este căsătorit cu sora lui Vladimir Plahotniuc, lucru confirmat şi de mama judecătorului, care nu neagă că familiile Morozan şi Plahotniuc se află în relaţii de prietenie.

Pentru locuitorii din satul natal al judecătorului nu este un secret faptul că familia Morozan are legături de rudenie cu influentul politician de la Chişinău. Mai mult, fratele judecătorului,  Eduard şi sora oligarhului, Vera, sunt vecini cu Plahotniuc, locuind într-un apartament de 76 de metri pătraţi în blocul de milioane deţinut de familia controversatului om de afaceri pe strada Bulgară, din centrul capitalei.

Pe lângă relaţiile de rudenie care îl leagă de controversatul oligarh, Morozan se poate lăuda şi cu o avere impresionantă. Potrivit declaraţiei pentru anul 2013, judecătorul a indicat o casă cu o suprafaţă de peste 400 de metri pătraţi, estimată de experţi la peste cinci milioane de lei, un apartament, a cărui valoare cadastrală depăşeşte suma de 360 de mii de lei, dar şi trei terenuri a căror valoare totală depăşeşte jumătate de milion. Potrivit publicaţiei „Ziarul de Gardă", aceasta nu reprezintă însă întreaga lui avere. Ca să nu o declare pe toată, Ghenadie Morozan ar fi divorţat fictiv de soţia sa, Nina, care este fondatoarea a două SRL-uri, fapt pe care judecătorul nu l-a indicat în niciuna din declaraţiile sale de avere pentru anii trecuţi.

Numele lui Ghenadie Morozan a fost vizat în mai multe dosare de rezonanţă. De exemplu, în 2012 el a emis o încheiere de anulare a ordonanţei lui Andrei Pântea, pe atunci prim-adjunct al procurorului general, prin care ultimul dispunea efectuarea unor investigaţii suplimentare pe cazul omorului lui Alexei Veretco, dosar în care este implicat deputatul PD, Constantin Ţuţu.

Ghenadie Morozan este cunoscut şi pentru că în 2011 a emis o încheiere prin care obliga procurorul general să decline competenţa pentru efectuarea urmăririi penale şi să fie transmise către Procuratura Generală a Federaţiei Ruse cauzele penale în privinţa cunoscutului interlop Grigore Caramalac. Pentru această faptă, Morozan a fost sancţionat de Colegiul Disciplinar cu mustrare aspră. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.