Consiliul Superior al Magistraturii a refuzat să ofere acordul pentru pornirea urmăririi penale şi tragerea la răspundere penală a acestor magistraţi pentru pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei decizii contrare legii.

Precizăm că avocatul Andrei Năstase s-a adresat Judecătoriei sectorului Buiucani cu o plângere, după ce anterior Procuratura Generală a refuzat să pornească urmărirea penală împotriva acestor magistraţi care au adoptat o decizie ilegală în dosarul „Aroma Floris”, privind plata din bugetul de stat a unei presupuse datorii de peste patru milioane de lei pe care o firmă letonă i-ar datora unui avocat moldovean.

În primul rând este vorba despre magistratul Ion Druţă, care a participat de două ori, contrar legii, la examinarea acestui dosar în două instanţe diferite.

Acuzaţiile au fost însă respinse de magistraţii vizaţi. Demersul a fost examinat de către judecătorul de instrucţie Ghenadie Pavliuc, care fără a se exprima pe fondul cauzei, a decis s-o declare inadmisibilă pe motiv că a fost înaintată de o persoană ale cărei drepturi nu au fost încălcate în acest caz.

Asta în contextul recentei decizii a CEDO, care a respins pretenţiile pe care le avea avocatul Andrei Chiriac, anterior îndreptăţite prin deciziile luate de magistraţii vizaţi în recursul lui Andrei Năstase. La rândul său, Năstase afirma că Procuratura Generală va mima cercetările şi nu va iniţia dosar penal.

După ce Judecătoria sectorului Buiucani a refuzat să anuleze ordonanţele de neîncepere a unei anchete penale pe acest caz, avocatul Andrei Năstase a contestat decizia la Curtea de Apel Chişinău, iar magistraţii au purces la examinare. În timp ce Năstase insistă pe sancţionarea penală a celor care un pus în pericol bugetul statului, procurorul a pledat pentru respingerea recursului.

Precizăm că recent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins cererea avocatului Andrei Chiriac care pretindea din bugetul statului suma de peste patru milioane de lei, cât i-ar datora firma letonă „Aroma Floris”. Totodată, deşi iniţial judecătorul CSJ Ion Druţă, fusese sancţionat cu mustrare de către Colegiul Disciplinar, după ce s-a constatat că a examinat dosarul „Aroma Floris” în două instanţe diferite, Consiliul Superior al Magistraturii a anulat sancţiunea.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.