„Condamnarea lui Sergiu Voloc este o ruşine pentru justiţia noastră. Aşteptăm o reacţie promptă din partea Consiliului Superior al Magistraturii care este obligat să monitorizeze activitatea judecătorilor, care achită torţionarii şi care amendează generali care au ordonat acte de tortură”, afirmă directorul executiv al Amnesty International Moldova, Cristina Pereteatcu.

Amnesty International Moldova face trimitere la punctul 1 al art. 6 al CEDO (dreptul la un proces echitabil), potrivit căruia orice persoană are dreptul la judecarea cauzei sale în mod echitabil şi într-un termen rezonabil.

Totodată, organizaţia menţionează că potrivit art. 1 din Constituţie, RM este declarată stat de drept, bazat pe respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, întemeiate pe supremaţia legii, ceea ce presupune respectarea cu stricteţe a principiului unei justiţii echitabile, bazate pe ultimele standarde europene. Potrivit acestor standarde, în infracţiunile grave (tortura, omorul, etc.) trebuie să fie condamnate cu o severitate sporită, iar încălcările minore (huliganismul neînsemnat, pescuitul ilegal, etc.) trebuie să fie condamnate cu o severitate foarte redusă, respectând regulile „umanismului aplicării pedepsei penale”.

„Cu regret, toate aceste principii au fost flagrant încălcate recent, când au fost pronunţate sentinţe prin care se eschivează de la răspundere penală foştii funcţionari Vladimir Botnari şi Gheorghe Papuc, care au favorizat actele grave de tortură soldate cu moartea unui om. Iar Sergiu Voloc, pentru nişte acţiuni care nu conţin niciun element de infracţiune, a fost condamnat recent în cadrul unui dosar penal eronat, încălcându-se principiul prezumţiei nevinovăţiei. Este inexplicabil cum poate fi condamnată în baza Codului Penal o persoană care, se presupune, a comis o contravenţie administrativă. Constatăm că Sergiu Voloc, prin concursul activ al judecătoriei sectorului Râşcani din municipiul Chişinău, este declarat victimă a justiţiei moldoveneşti, având foarte mari şanse de a obţine câştig de cauză la CtEDO, dacă instanţele naţionale nu-şi vor face bine meseria”, se spune în declaraţia Amnesty International Moldova.

În concluzie, organizaţia cere instanţelor judecătoreşti naţionale să „reanimeze justiţia echitabilă în termen cât mai restrâns şi să condamne toţi torţionarii responsabili pentru acţiunile de tortură şi rele tratamente”.

De menţionat că verdictul pentru Sergiu Voloc a stârnit un val puternic de revoltă în societate. În acest sens, mâine, la Procuratura Generală, va avea loc protestul „Dreptate pentru Voloc”, prin care se va cere revizuirea hotărârii şi aplicarea unei sancţiuni mai blânde pentru actor.

(click pe imagine pentru mai multe informaţii)

Precizăm că Sergiu Voloc a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip semi-închis, cu suspendarea executării pedepsei cu închisoarea pe un termen de patru ani. Actorul a fost declarat vinovat pentru încălcarea ordinii publice în incinta Curţii Supreme de Justiţie, incident care a avut loc în martie 2014.