Membrii Platformei DA au menţionat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că în cadrul protestului din 6 septembrie societatea trebuie să decidă dacă cei care au jefuit ţara şi au adus-o pe muchie de prăpastie mai au legitimitatea de a conduce.

„Unda de şoc provocată de ridicarea dramatică a preţurilor pentru electricitate şi gazele naturale este consecinţa directă a miliardului furat şi a jafului secolului, comis de guvernanţii RM din ultimii şase ani. Fiecare cetăţean va resimţi de-a lungul anilor nu doar impactul direct al scumpirilor energiei electrice şi carburanţilor, ci şi multiple replici ale scumpirilor în lanţ a produselor şi serviciilor de primă necesitate. Drama societăţii nu se va termina însă cu scumpirile ce vin. Primele facturi cu preţurile exorbitante, mărite din cauza miliardului furat, trebuie să fie însoţite de răspunsul nostru puternic şi solidar, care nu poate fi decât protestul civic pentru eliberarea ţării din captivitatea clanurilor guvernante corupte”, afirmă membrii Platformei DA.

Organizatorii mitingului susţin că la 6 septembrie societatea trebuie să decidă:

  • „dacă cei care sub acoperirea promisiunilor electorale „Moldova fără sărăcie”, „Protecţia familiei”, „Bunătate, dreptate şi respect”, aducând statul pe muchie de prăpastie, mai au legitimitatea de a conduce ţara pe care au jefuit-o;
  • să rupem tentaculele partidelor corupte, generând o alternativă politică pentru actuala guvernare absolut compromisă;
  • să ne expunem clar şi răspicat în favoarea alegerii directe a şefului statului, pentru a nu lăsa la cheremul partidelor corupte alegerea acestuia, care îi decorează pe liderii partidelor corupte cu Ordinul Republicii, pentru jafurile comise împotriva ţării şi poporului;
  • acţiunile concrete şi permanente de izbăvire a ţării de clica corupte.”
De menţionat că, iniţial, următorul miting al Platformei DA urma să aibă loc pe 27 august, însă autorităţile municipale nu au permis organizatorilor să desfăşoare manifestaţia în Piaţa Marii Adunări Naţionale la data respectivă, invocând un alt eveniment, al Ministerului Culturii, chiar dacă cererea platformei DA a fost depusă mai devreme.

Platforma DA a depus la primăria capitalei o declaraţie prealabilă încă pe data de 18 mai privind organizarea mitingului la 27 august. În răspunsul viceprimarului Vladimir Coteţ, membrilor Platformei DA li se recomandă să aleagă un alt loc pentru organizarea mitingului.

„La primărie a mai fost înregistrată o declaraţie prealabilă din 10 iulie, depusă de Ministerul Culturii, prin care acesta solicită organizarea tradiţională a sărbătorii „Ziua Independenţei”. Prioritate în acest caz are Ministerul Culturii, deoarece desfăşurarea unor acţiuni oficiale, la nivel de stat, este prioritară. Pornind de la cele expuse, vă recomandăm să alegeţi un alt loc pentru desfăşurarea manifestaţiei”, se spune în răspunsul primăriei.

În rezultat, membrii Platformei DA au decis ca mitingul să aibă loc pe 6 septembrie, ora 12:00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

„Având în vedere că iniţiativele Platformei DA de organizare la 27 august 2015 a Marii Adunări Naţionale a Cetăţenilor RM au fost zădărnicite de autorităţi sub pretextul organizării în acelaşi loc şi timp a sărbătorii Zilei Independenţei, de comun cu reprezentanţi ai segmentelor sociale, partenere în dialogul nostru de consolidare a societăţii civile s-a convenit că următoarea acţiune amplă de protest să fie organizată pe 6 septembrie 2015, ora 12:00, în PMAN”, afirmă membrii Platformei DA.

Amintim că Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” a organizat până acum proteste masive pe 5 aprilie, 3 mai şi 7 iunie, la ultimele două fiind prezenţi în jur de 50 de mii de oameni de prin toate colţurile ţării.