Noile reguli au fost aprobate astăzi de Guvernul în exerciţiu. Până acum, un asemenea certificat se elibera doar până la vârsta de 7 ani a copilului, în toate cazurile.

De asemenea,  potrivit unor modificări şi completări la Instrucţiunea privind modul de eliberare a certificatului de concediu medical, a fost dublată durata totală pentru care se eliberează certificatul pentru îngrijirea copilului bolnav, până la 60 de zile cumulativ într-un an calendaristic.

Totodată, au fost specificate cazurile în care certificatul pentru îngrijirea copilului bolnav se eliberează pentru toată perioada de îngrijire necesară conform indicaţiilor medicale.
 
În cazul sarcinii cu trei şi mai mulţi copii a fost majorată durata concediului de maternitate până la 182 de zile calendaristice, care include 112 zile — concediu prenatal şi 70 de zile — concediu postnatal.

Concomitent, a fost reglementată eliberarea certificatelor pentru concediu de maternitate în cazurile când căsătoria s-a înregistrat după 30 de săptămâni de sarcină.
 
Şi procedura de prelungire a certificatelor de concediu medical a fost simplificată, prin excluderea obligativităţii de emitere a deciziei Consiliului Medical Consultativ pentru prelungirea certificatului de concediu medical după a şasea zi de incapacitate temporară de muncă, eliberarea certificatului în afara locului de trai sau pentru tratamentul balneo-sanatorial.

Această măsură vine să înlăture barierele birocratice şi circuitului suplimentar neargumentat al pacienţilor.