„Cerem publicarea imediată a investigaţiei companiei Kroll care a identificat actorii furtului sistemului bancar, numit „Furtul secolului”. Cerem  demiterea conducătorilor de la instituţiile care au admis Furtul Secolului. Cerem condamnarea vinovaţilor şi recuperarea banilor furaţi. Cerem neadmiterea declarării acestor miliarde furate drept datorie de stat. Cerem stoparea propagandei partinice. Cerem depolitizarea CCA, recent partajat politic PCRM”, se arată în textul rezoluţiei.
 

Protest de amploare la Chişinău. Mii de oameni au umplut la propriu Marea Adunare Naţională de la Chişinău pentru a protesta faţă de abuzurile actualei guvernări.

Protestul a început cu o interpretare la nai a maestrului Vasile Iovu: „ Aceasta este doina curăţirii neamului nostru românesc din Basarabia care în sfârşit mă bucur că s-a trezit. Nu toată lumea doarme, trebuie să vină adevărul şi pe la noi, să nu ne jecmănească, să nu prade cei pe care i-am ales”, a spus maestrul.

A cântat în faţa manifestanţilor şi renumitul interpret Cătălin Josan. „Sunt mândru să particip la această Mare Adunare Naţională. Noi facem viitorul copiilor noştri. Noi trebuie să facem dreptate în această ţară, pentru că ei nu sunt capabili de acest lucru”, a spus Josan.

Oamenii scandează „Jos Criminalii”, „La puşcărie!”, „Noi suntem poporul!”, „Plahotniuc nu uita puşcăria-i casa ta!”„Jos hoţii”„Miliardul înapoi!”.

La protest susţin discursuri mai multe personalităţi, oameni de cultură, reprezentanţi ai societăţii civile.

Vasile Năstase, jurnalist: Mă bucur că aţi venit astăzi în sfânta sfintelor. Aţi venit aici unde în 1989 am organizat Marea Adunare Naţională. Astăzi, Dumneavoastră sunteţi poporul Moldovei! Astăzi Dvs. reprezentaţi Preşedinţia, Parlamentul şi Guvernul Republicii Moldova. Astăzi Dvs. sunteţi Centrul Anticorupţie, sunteţi Procuratura Generală! Sunteţi toate instituţiile statului care nu mai funcţionează. O singură inimă funcţionează în Republica Moldova: Dvs. – poporul deşteptat al Moldovei! Criminalii de lux Plahotniuc şi Filat trebuie alungaţi din ţară, dar înainte de asta să întoarcă miliardele furate de la popor.

Chiril Moţpan, jurnalist: Politicieni, judecători, procurori s-au înglodat cu toţii în corupţie şi hoţie. Au golit vistieria statului şi acum vor să ne fure şi viitorul european şi în această lucrare mârşavă partidele de la guvernare merg mână în mână cu duşmanii eurointegrării. Ţara suntem noi, cetăţenii liberi şi cu demnitate ai acestui petec de pământ pe care nu vă vom permite să îl furaţi. Suntem aici pentru a cere ca instituţiile de drept să-şi facă treaba şi să stea la straja intereselor cetăţenilor, dar nu să plodească dosare penale împotriva oligarhilor!

Vladimir Beşleagă, scriitor: Acest stat este un stat artificial făcut de alţii pentru alţii, nu pentru poporul nostru. S-a făcut totul ca acest stat să fie fragil, pentru ca ei să facă fel de fel de ilegalităţi, precum cea cu Aeroportul şi cu băncile. Un fel de curte fără ogradă.

Ion Paulencu, artist al poporului: Poporul nostru nu e dobitoc, dar e îndobitocit, nu-i prost, dar e prostit, nu e animal, dar e animalizat. Am ajuns că degrabă numai trebuie să ne lege la iesle şi să ne hrănească cu spini. Ţineţi-vă, fraţilor, că dacă data viitoare mai vine tot pe atâta lume, noi avem tot dreptul să mergem să luăm tot Parlamentul şi să spunem: domnilor, ne-aţi scos din minţi!

Alex Cozer, membru Platforma Civică DA: De ce ne furaţi viitorul, de ce ne furaţi parcursul european, de ce Plahotniuc ai transformat parcursul european într-un flux financiar ai banilor care merg în conturile tale bancare, de ce criminalule? Astăzi aici suntem 50 de mii, dar data viitoare trebuie să fim 150 de mii, apoi trebuie să fim 500 de mii să-i scoatem pe toţi, să-i trimitem la puşcărie, acolo unde le este locul! Noi suntem poporul! Plahotniuc, nu uita, puşcăria-i casa ta!

Vasile Mîrzenco, director executiv Federaţia Naţională a Fermierilor: Să ajungă nişte băiestrugi să ne conducă, să ne mintă şi în toată ziua să facă declaraţii de frumosul lumii numai! Guvernul Republicii Moldova el nu e al Republicii Moldova de fapt, şi Parlamentul tot, este a cuiva, stă în buzunarul cuiva. Noi, agricultorii ne-am deprins să ne luptăm cu buruienile şi cu dăunătorii cu erbicide. Cel mai eficient şi puternic erbicid cu care noi am putea scăpa de buruienile astea din Parlament şi din Guvern, de dăunătorii ăştia se numeşte unire!

Constantin Cheianu: Când spunem că Filat, Plahotniuc şi Voronin sunt bandiţi  e ca cum ai spune că apa e udă. Preşedinta Lituaniei a spus să nu ne gândim la armata a 14-a. Ea s-a oploşit aici, de aici trebuie să o scoatem. Vrem miliardul şi ţara înapoi. Le dăm guvernanţilor un ultimatum de două săptămâni. Ce facem dacă nu se conformează? Chemăm toată ţara la grevă generală este prima propunere. A doua propunere: la următorul miting când vom fi mai mulţi: ocupăm cu corturi spaţiul din jurul Parlamentului şi Procuratura. Nimeni nu intră şi nimeni nu iese.

Anatol Durbală: Un grup mic de indivizi şi-au pus fundurile în fotoliile moi, şi-au cumpărat maşini de lux şi şi-au pus finii şi naşii prin toate instituţiile care ar trebui să lucreze în folosul nostru. S-au îmbuibat la putere. În loc să lucreze în folosul cetăţenilor, ne spun minciuni, ne fură, ne bagă mâna buzunarul fiecăruia. Oamenii aceştia nu au dreptul moral să ne reprezinte. Au distrus un vis al unei întregi naţiuni. Suntem aici nu pentru a reprezenta interesele unei formaţiuni politice. Suntem aici pentru că nu mai putem tolera aceste lucruri. Nu vă fie frică.

Violeta Gaşiţoi: În Moldova nu există justiţie. Avem la putere oameni corupţi, incompetenţi. Actuala guvernare nu are oameni la putere care să conducă această ţară. Ei trebuie să plece din funcţie şi să permită celor care au demnitate să o facă. Aveţi dreptul să spuneţi că aşa nu se mai poate. Oamenii pleacă din ţară. Cei care au rămas au fost lăsaţi fără proprietăţi.

Gheorghe Costandachi:  Au furat nu doar aceste miliarde. Raportul Kroll nu este un secret. Dar ei încearcă să se ascundă de popor.  Acum se pregăteşte încă o lovitură. Oligarhia criminală instaurată pregăteşte un acord secret între Guvern şi BNM pentru a mai da 4 miliarde. Jos vampirii oligarhici.

Igor Boţan: Azi suntem aici pentru a protesta împotriva jafului declanşat de guvernarea coruptă. Acest jaf va bloca dezvoltarea societăţii noastre pentru mulţi ani înainte. Prin mijloace legale noi ne vom opune acestui jaf. Ceea ce ştim cu certitudine este că s-au furat miliarde. Ceea ce nu ştim este dacă aceste miliarde au fost transformate în datorie de stat pe care va trebui să o plătim noi, cu anii. Trebuie să ne manifestăm solidar în acţiunile de viitor. Abordările noastre vor fi în exclusivitate paşnice. Vă rugăm să nu ne confundaţi cu mişcările politice. Vom avea grijă să nu mai admitem lunecarea clasei politice spre hoţii.

Andrei Năstase:  Sunt mândru că sunt alături de voi, că aţi venit cu zecile de mii. Aţi venit, nu aţi fost aduşi aşa cum au fost aduşi recent în marfarele lui Filat şi Plahotniuc care atunci când în piaţă cereau integrare europeană, aceste canalii ne furau viitorul, aceşti indivizi furau viitorul. Dacă ar funcţiona instituţiile de stat, aceşti indivizi erau la puşcărie. Faptul că suntem o ţară capturată îl cunosc Berlinul şi Washingtonul. Este timpul să-i trimitem la puşcărie.  Într-o ţară   captivă, în care presa este strangulată, nu mai avem nicio şansă, cât aceste instituţii vor fi capturată, cât avem un procuror aservit.  Aceşti indivizi trebuiau să stea la puşcărie. Se mai îndoieşte cineva că beneficiari ai furtului de proporţii sunt Filat şi Plahotniuc? Se mai îndoieşte cineva că Voronin este complice? Se mai îndoieşte cineva că au făcut corp comun împotriva acestui popor? Cine dacă nu ei au control asupra PG, CNA, CNPF? Cine deţine 80% asupra presei? Să manifestăm paşnic şi să le demonstrăm că suntem popor. Să facem corp comun asupra acestei caracatiţe criminale.

Ştefan Petrache, artist al poporului: Nu prea îmi dădeam seama cam ce am mai putea face noi ca să ieşim din acest ţarc ca nişte animăluţe băgate în el. O să vă mulţumesc mult din suflet că sunteţi aici, înţeleg că nu sunt singur, că am ţară, că am popor!

Vasile Zgardan, membru Platforma Civică DA: Am fost minţiţi, trădaţi şi am ajuns astăzi să creăm un Parlament din 2 cete cum spunea marele Eminescu, o ceată din hoţi şi una din trădători. Noi nu mai suntem un marş de protest, noi suntem o Mare Adunare Naţională! Noi ne retragem votul nostru dat partidelor care astăzi sunt la guvernare. Cine este pentru a ne retrage votul, votaţi! (lumea ridică mâna) Să jurăm că vom lupta până ne întoarcem miliardele furate înapoi, iar criminalii vor sta la puşcărie, jurăm? Jurăm! Jurăm să ne întoarcem ţara înapoi? Jurăm!

Precizăm că protestatarii au cerut ca raportul companiei americane Kroll privind jaful produs prin intermediul celor trei instituţii financiare, Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, sa fie făcut public în varianta originală, în limba engleză. Amintim că un protest similar a avut loc pe 5 aprilie, când mii de cetăţeni au ieşit în stradă, indignaţi de furturile din sistemul bancar, de corupţia din justiţie, dar şi de faptul că cei care s-au făcut vinovaţi de violenţele din 7 aprilie 2009 nu au fost pedepsiţi. Atunci, manifestanţii au adoptat o rezoluţie prin care au cerut autorităţilor să investigheze cât mai rapid jaful din sistemul financiar bancar, să întoarcă în ţară banii furaţi, să depolitizeze justiţia şi să adopte măsuri urgente în vederea deconspirării proprietarilor mass-media, însă clasa politică a ignorat aceste revendicări.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.









Sursa: Facebook/Iulian Groza

Sursa: Facebook/George Simion

Sursa: Facebook/Jenya Garstea