Update 15:00 // Peste 25 de mii de oameni sunt acum în Piaţa Marii Adunări Naţionale, potrivit organizatorilor. Ei au pornit în marş pe bulevardul Ştefan cel Mare spre Ambasada Rusiei.

Duminică, protestatarii din Piaţă vor merge la Prut pentru a cere şi acolo anularea interdicţiei cetăţeanului român George Simion.

Update 14:50 // Mai multe asociaţii unioniste au anunţat formarea Blocului Unităţii Naţionale. Prima acţiune va fi convocarea unei Mari Adunări Naţionale pe 5 iulie la Chişinău.

Mii de oameni s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău pentru a cere unirea cu România ca soluţie la problemele sociale din Republica Moldova.

Evenimentul este organizat  de Platforma Unionistă Acţiunea 2012 la împlinirea a 203 ani de la prima rupere a Moldovei prin pacea ruso-turcă din 16 mai 1812.

Oamenii scandează tradiţionalele lozinci unioniste: „Unirea”, „Trăiască şi-nflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”, „Noi suntem români”, dar şi lozinci antiguvernare.

„Unirea înseamnă hoţii de la guvernare la puşcărie. La puşcărie!”, strigă manifestanţii.

Manifestaţia este autorizată de către Primăria Chişinău şi va dura trei ore. Marşul va porni din PMAN în direcţia Parlamentului şi a ambasadei Federaţiei Ruse.

Cu trei zile înainte de mitingul unioniştilor, liderul platformei, George Simion, care este cetăţean român, a fost expulzat din Moldova şi are interdicţie de a intra în ţară în următorii cinci ani.

Potrivit autorităţilor, George Simion a fost expulzat pentru că ar prezenta pericol pentru securitatea statului şi că ar fi pregătit tulburări în masă.

Mai mulţi experţi şi lideri de opinie consideră că expulzarea lui George Simion este legată de posibile provocări la marşul unionist anunţat pentru astăzi, astfel ca guvernanţii să poată interzice toate protestele.