Este vorba despre Ion Ţurcan - în funcţia de preşedinte al Judecătoriei Centru, municipiul Chişinău; Natalia Berbec - în funcţia de judecător la Judecătoria Hânceşti; Serghei Gubenco, Grigore Colev şi Ştefan Starciuc - în funcţia de judecător la Curtea de Apel Comrat.

În procesul examinării candidaturilor propuse, şeful statului a constatat că aceşti magistraţi nu corespund exigenţelor formulate în Legea cu privire la statutul judecătorului.  În scrisoarea transmisă CSM, Nicolae Timofti a indicat că informaţiile prezentate de instituţiile abilitate ridică problema integrităţii acestor judecători. Totodată, şeful statului a solicitat CSM să verifice suplimentar candidaturile menţionate prin prisma integrităţii şi compatibilităţii cu interesele funcţiei publice.

De menţionat că Ion Ţurcan a fost implicat într-un scandal acum câţiva ani, când a ignorat somaţia poliţiştilor. S-a întâmplat în anul 2011, când magistratul a fost somat de oamenii legii să oprească, deoarece conducea fără centura de siguranţă. Ţurcan însă şi-a continuat drumul, replicând că „nu se subordonează”. Surse din cadrul Ministerului de Interne au declarat atunci că Ţurcan era beat. Ţurcan s-a evidenţiat şi la capitolul plângeri. Or, în ultimii ani au fost depuse mai multe contestări la adresa CSM cu privire la activitatea lui Ţurcan.