Completul de judecată care va examina dosarul este format din Nicolae Clima, Ala Cobăneanu, Ion Corolevschi, Valeriu Doagă şi Nadejda Toma.

Dosarul a ajuns pe masa magistraţilor de la CSJ după ce părţile au contestat decizia Curţii de Apel Cahul care a dispus ca statul să achite 26 de milioane de lei firmei „Norma Telecom".

Dosarul datează cu anul 2008. Firma al cărei reprezentant în acea perioadă a fost Victor Berlinski, a mers la CEDO după ce Întreprinderea de stat Calea Ferată din Moldova a reziliat un contract încheiat cu această companie, care prevedea instalarea fibrei optice pe tronsonul Iaşi-Chişinău.

Pe atunci, Republica Moldova era reprezentată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de actualul preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi, care este prieten cu Victor Berlinski.

CEDO a dat câştig de cauză firmei Norma pe motiv că nu ar fi avut parte de un proces echitabil în ţară, dar nu a dispus achitarea unor daune. Ulterior, dosarul a revenit în Moldova cu o cerere de despăgubiri de 7,5 milioane de euro.

În prima instanţă, cauza a ajuns pe masa unui alt apropiat de-al lui Poalelungi - finul de cununie al acestuia, preşedintele Judecătoriei sectorului Râşcani, Oleg Melniciuc. El a fost nevoit să se retragă de la examinarea dosarului, după ce presa a mediatizat conflictul de interese.

Ulterior, un alt judecător - de data aceasta amic cu Oleg Melniciuc, Serghei Papuha, a obligat statul, în prima instanţă, să achite 26 de milioane de lei în favoarea agentului economic.

Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Chişinău de reprezentanţii Norma, care au sperat să ia toată suma de 7,5 milioane de euro, echivalentul a aproximativ 150 de milioane de lei. Ulterior, reprezentanţii "Norma" au cerut recuzarea tuturor judecătorilor de la Curtea de Apel Chişinău şi strămutarea cauzei.

Dosarul a ajuns la magistraţii Curţii de Apel Cahul, unde toamna trecută a fost menţinută decizia primei instanţe.

De menţionat că actualul reprezentant al firmei Norma, Constantin Marian, este rudă cu fostul ministru al Justiţiei, Oleg Efrim, fapt confirmat de ambii.