În urma unui control iniţiat din oficiu de către Comisia Naţională de Integritate, au fost depistate mai multe nereguli, ceea ce a servit drept motiv pentru demararea unei verificări repetate.

Deşi iniţial Direcţia Control Incompatibilităţi a CNI a propus ca procedura în privinţa magistratului Ion Druţă să fie clasată, membrii comisiei au decis iniţierea unui control suplimentar la solicitarea lui Leonid Morari.

El a invocat faptul că modul în care judecătorul a completat declaraţia de avere ridică mai multe semne de întrebare. Una dintre nedumeriri este cea legată de venitul soţiei pentru anul 2013, provenienţa căruia este incertă.

La rândul său, judecătorul Ion Druţă, care nu a asistat la şedinţă, ne-a transmis prin intermediul şefului Secretariatului Curţii Supreme de Justiţie că nu comentează situaţia. Potrivit declaraţiei de avere pentru anul 2013, Druţă a acumulat din salariu aproape 100 de mii de lei. El a mai indicat în document două maşini şi un apartament.

Totodată, judecătorul deţine din 2012 o casă evaluată de experţi la patru milioane de lei, în condiţiile în care pentru anii 2011 şi 2012 a declarat venituri mai mici de 200 de mii de lei. În 2013, reprezentanţii Primăriei au declarat că o parte din terenul pentru casă a fost obţinut abuziv, acuzaţii pe care Druţă nu le-a comentat.

Amintim că acum trei săptămâni magistratul a fost sancţionat cu mustrare de către Colegiul Disciplinar care l-a recunoscut vinovat de încălcarea obligaţiunii de imparţialitate, dar şi a Codului de Etică, în dosarul Aroma Floris, în care statul riscă să piardă milioane de lei.

Procedura disciplinară împotriva lui Druţă a fost pornită după ce s-a constatat că el a examinat acelaşi dosar în două instanţe diferite. În urma deciziei adoptate de CSJ cu votul decisiv al magistratului sancţionat, pe umerii cetăţenilor a fost pusă o presupusă datorie de peste patru milioane de lei a unei firme letone către un avocat moldovean. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.