Primii cad pradă maladiei copiii care provin din familii monoparentale sau cei care sunt lăsaţi în grija altor rude, în condiţiile în care părinţii lor sunt plecaţi în străinătate, spun specialiştii. O cauză frecvent întâlnită este şi lipsa atenţiei din partea părinţilor, care fiind mereu ocupaţi, nu le acordă timp suficient.

Grav este că în Republica Moldova nu există consiliere psihoterapeutică gratuită. Aşa că puţini dintre minorii lipsiţi de atenţia părinţilor ajung să beneficieze de tratament specializat. Totuşi, avansarea maladiei poate fi prevenită de psihologii şcolari, care pot depista la timp simptomele bolii.

Competiţia şcolară îi face pe copii să se implice puternic emoţional. Însă, atunci când aspiraţiile lui nu se potrivesc cu cele ale părinţilor, apare depresia.

Potrivit specialiştilor, părinţii se fac vinovaţi şi de faptul că, de cele mai multe ori, nu conştientizează gravitatea acestor afecţiuni şi puţini se încumetă să treacă pragul unui specialist. Asta chiar dacă, netratată la timp, boala poate degenera în formele ei cele mai grave.

Potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, un copil din zece se confruntă cel puţin odată în viaţă cu depresia.