Milioane de la stat pentru uniforme

Datele de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS) de la Chişinău arată că Ion Sturza este fondator la două firme: SRL „Instacon” şi SRL „Agroinstal Plus”. Prima, SRL „Instacon” a fost înregistrată în 2002 în or. Călăraşi, raionul de baştină al omului de afaceri. Ion Sturza deţine 60% din firmă, echivalentul a 276 mii de lei. Celelalte 40% aparţin lui Pavel Axenti, cel care este şi administratorul SRL-ului. Firma, cu un capital social de 460 mii de lei, are adresa juridică pe str. Alexandru cel Bun 114 din Călăraşi, acolo unde, de fapt, este o fabrică de producere a îmbrăcămintei. Opt din cele nouă clădiri de producţie de la această adresă aparţin Societăţii pe Acţiuni „Codreanca”, agent economic care este şi el afiliat cu numele lui Sturza, iar o alta, firmei „Agroinstal Plus”, fondată tot de Ion Sturza. În 2012, SRL „Instacon” a raportat venituri din vânzări de 7,7 milioane de lei. În ultimii ani, firma a participat, cu succes, la mai multe tendere publice, câştigând, conform informaţiilor publice de pe www.tender.gov.md nu mai puţin de 17 contracte cu mai multe instituţii de stat pentru livrarea diverselor echipamente, în valoare totală de aproximativ 5 milioane de lei.

Cele mai multe contracte, firma la care unul din fondatori este premierul desemnat, le-a avut cu Ministerul Afacerilor Interne (MAI) sau instituţii afiliate ei. Cel mai mare contract, în valoare de 2,26 milioane de lei a fost câştigat cu MAI în aprilie 2014 pentru livrarea de echipament pentru anul 2014. Un alt contract care a depăşit suma de un milion a fost semnat între agentul economic şi Departamentul Poliţiei de Frontieră în 2013, în valoare de 1,37 milioane de lei, la fel, pentru livrarea de echipament. Printre instituţiile la care SRL „Instacon” a câştigat licitaţii se numără Departamentul Trupelor de Carabinieri, Serviciul Grăniceri, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Primăria Călăraşi, dar şi câteva spitale din ţară.

SRL „Instacon” este deţinătoarea brand-ului Unicode. Pe site-ul companiei, www.unicode.md care te întâmpină cu sloganul „Codul bunelor uniforme” aflăm că aceasta are „mai mult de 600 de angajaţi” şi că „suntem echipaţi modern, avem toate condiţiile de producere a mărfurilor pentru cei mai preţioşi cumpărători. Nu sunt vorbe goale, suntem preţuiţi pe drept în Italia, Olanda şi Germania. Cerinţele clientului sunt legea supremă pentru noi”. Compania propune uniforme pentru toate profesiile, începând cu medici şi terminând cu militari. Tot de pe site aflăm că fabrica de producere a uniformelor se află în Călăraşi, iar oficiul, în Chişinău, pe str. Ismail.


Firmele din Republica Moldova

SRL „Instacon” este, la rându-i, fondatoarea Întreprinderii Mixte (ÎM) „Palplast” SRL. Aceasta deţine 5,83%, restul capitalului social aparţinând „Fribourg Investments Limited” din Cipru, care aparţine însă tot lui Ion Sturza. Capitalul social al întreprinderii care are adresa juridică tot în Călăraşi, pe str. Alexandru cel Bun 114, la fel ca şi SRL „Instacon” este de 17,2 milioane de lei. Aceasta este administrată de Svetlana Dogotaru, o apropiată a familiei Sturza, şi se ocupă cu producerea ţevilor de polietilenă, iar dintr-un articol publicitar din iunie 2015 de pe un site românesc aflăm că „Întreprinderea a fost fondată în ianuarie 2005 de către „SC Palplast” SA, Sibiu (România), SA „Rompetrol Moldova”, SRL „Instacon”, iar proiectul a fost realizat cu o investiţie de 2 milioane de euro şi a constituit un proiect de investiţie realizat în cadrului Grupului ROMPETROL. În ianuarie 2011 s-a modificat structura acţionariatului, devenind proprietari „Fribourg Investments Limited” şi SRL „Instacon”. La întreprindere activează în permanenţă cca 30 angajaţi de o calificare înaltă. Personalul de producere se instruieşte peste hotarele ţării, la fabricile de profil, dar şi în subdiviziunile proprii ale întreprinderii”, se precizează în textul postat pe www.tbr.ro (Transilvania Regional Business). În aprilie 2015, SRL-ul a câştigat o licitaţie de 168 mii de lei organizată de Primăria Căzăneşti, r. Teleneşti pentru „ţevi, racorduri şi produse din beton”.

„Fribourg Investments Limited”, fondator la ÎM „Palplast” SRL, a mai fondat, în R. Moldova Întreprinderea Mixtă „Fribourg East Investments” SRL , cu un capital social de 495 mii de lei. Întreprinderea înregistrată în 2008 are ca obiective de activitate declarate cercetarea pieţei şi de sondaj a opiniei publice, activităţi de consultare pentru afaceri şi management sau cumpărarea şi vânzarea bunurilor imobiliare proprii.

Un alt SRL la care Ion Sturza este fondator, „Agroinstal Plus” SRL, a fost înregistrat la Chişinău în 2006. Firma este administrată de Eugeniu Cerches şi are un capital social de 110 mii de lei, iar în 2012 a raportat un venit din vânzări de 622 mii de lei din principalul gen de activitate, cumpărarea şi vânzarea bunurilor imobiliare proprii. Stela Sturza, soţia premierului desemnat este fondatoare, cu 40%, la firma „Deessem” SRL. Firma, cu un capital social de 5400 de lei nu are acum nicio activitate, fiind în proces de lichidare. Principalul gen de activitate declarat la constituire, în 2000, a fost „comerţul cu amănuntul al produselor cosmetice şi de parfumerie, articolelor de toaletă”. Stela Sturza conduce compania „Deesse” în Moldova, o firmă de cosmetică elveţiană elaborată de principele Sturza.

Continuarea citiţi pe Ziarul de Gardă