Scriitorul şi ziaristul Vitalie Ciobanu a menţionat că românii de peste Prut sunt o comunitate mai omogenă din punct de vedere etnic şi lingvistic, în plus, România a evoluat mult de când a devenit membră NATO şi UE.

„Libertatea presei nu se compară cu cea din Republica Moldova. Bun, s-a întâmplat tragedia de la Clubul Colectiv, ceea ce a fost detonatorul, dar pe fundalul luptei care a luat proporţii în România, graţie unor procurori care au avut curaj şi au tăiat, la un moment dat, cordonul ombilical al corupţiei grele, lumea a prins la curaj şi a înţeles că ar fi culmea să se lase umilită şi să suporte regimul de corupţie îngrozitoare, care există nu numai la nivelul lui Dan Voiculescu, Gigi Becali şi marii puşcăriaşi, ci şi la nivelul funcţionarilor care nu-şi fac datoria. Asta s-a întâmplat: mita măruntă, prezentă în multe instituţii de stat, a scos lumea în stradă. Oamenii şi-au simţit viaţa în pericol şi asta i-a motivat să se manifeste”, susţine Vitalie Ciobanu.

La rândul său, directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, spune că trebuie să ne întrebăm nu doar de ce a fost posibil în România, ci şi în Germania, Franţa, Slovenia, Slovacia etc. şi alte state.

„Sunt societăţi dezvoltate, sunt societăţi civile mult mai dezvoltate. Dacă vreţi, în termeni cantitativi. Produsul intern brut per capita - iată un indicator care determină în mare măsură calitatea democraţiei. Statisticile arătau încă în 2002-2003 că democraţia începe de la 6.000 de dolari produs intern per capita. Ceea ce noi nu avem. De ce este important acest indicator? Pentru că este un segment larg de populaţie economic independentă, cu un venit suficient care să-i permită să dedice o parte din timp şi resurse comunităţii. În al doilea rând, mass-media este putere. Mass-media răstoarnă guverne nu doar în România, ci în ţări mult mai dezvoltate”, a comentat Arcadie Barbăroşie.

Şi moderatorul emisiunii, Val Butnaru, a declarat că mass-media, dar mai ales televiziunea, are un rol decisiv în asemenea momente. „În România chiar şi posturile afiliate PSD n-au avut încotro şi au vorbit non-stop despre protestele din ţară. Or, cetăţeanul când butona, vedea peste tot ce se întâmplă. La noi însă... O să fiu acum subiectiv, dar dacă la Jurnal TV n-ar fi relatat despre protestele din Piaţa Marii Adunări Naţionale, nimeni n-ar fi aflat nimic”, a menţionat Val Butnaru.

În opinia fostului deputat Valeriu Saharneanu însă, problema este una geopolitică. „Cu cât mai aproape suntem de epicentrul deflagraţiei comuniste, Rusia, cu atât problemele sunt mai greu de depăşit. România este deja în Uniunea Europeană - un mediu care facilitează schimbarea, purificarea mai rapidă a societăţii, a clasei politice. Noi însă ne aflăm încă aproape de zona radiată de Rusia. În plus, clasa politică de la guvernare a avut tot timpul grijă să ţină închisă gura mass-media şi să menţină sărăcia, pentru că sărăcia este lipsă de libertate, este plecarea în masă a populaţiei, condiţii în care nu se acumulează energie protestatară masivă. Rezistenţa clasei politice de la noi este cu mult mai mare, pentru că suntem apropiaţi de epicentrul deflagraţiei comuniste, de influenţa Moscovei. La Bucureşti e altceva, are influenţă Bruxellesul, Parisul etc.”, consideră Saharneanu.

De cealaltă parte, preşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale, Andrei Năstase, susţine că diferenţa este una simplă. „La Bucureşti este un DNA, spre deosebire de Chişinău, unde este un Plahotniuc”, spune avocatul.

„Au şi ei nişte Plahotniuci, dar care stau în puşcărie deja, şi acesta este unul dintre motivele de ce acolo se întâmplă altceva decât aici. De proteste noi ne ocupăm de vreo 7-8 luni şi se simte şi o anumită oboseală, oamenii au văzut că au ieşit de atâtea ori în stradă şi nu se întâmplă nimic. Dimpotrivă, când parcă-parcă cineva a dat semn că ia în considerare revendicările, i s-a dat peste mâini. Eu sper că în scurt timp vom anunţa data când vom face un nou protest de amploare. Îl vom pregăti foarte bine şi poate că pregătit vom ieşi şi vom face şi noi ceea ce fac fraţii noştri de la Bucureşti. Pentru că dacă cineva crede că ne-a fericit cu arestarea lui Filat şi demiterea lui Streleţ se înşeală amarnic. Populaţia Republicii Moldova vrea capul mafiei”, a conchis Andrei Năstase.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.