Întrebarea principală a rămas totuşi, dacă moldovenii şi-au luat ţara înapoi. Astfel, pentru a face totalurile zilei de 4 octombrie, preşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale, Andrei Năstase şi analistul politic, Nicolae Chirtoacă s-au reunit la emisiunea „Ora Expertizei”.

Şedinţa extraparlamentară, convocarea căreia o cereau protestatarii din PMAN nu a avut loc, Andrei Năstase, considerând acest gest al guvernanţilor drept dovadă de laşitate şi lipsă de integritate.

„Doar rezolvarea a 5-6 puncte de pe ordinea de zi, ar fi condus la scoaterea din captivitate a instituţiilor de drept, a celor de reglementare. Iar dacă le scoţi din captivitate, mai e doar un singur pas până a avea ţara liberă de acest regim criminal”, a declarat Năstase.

„Măria Sa poporul, are dreptul la protest şi la presiuni dure asupra guvernării, care, la rândul său, a mobilizat toate forţele de ordine din ţară pentru a se proteja de cetăţeni”, a subliniat analistul politic, Nicolae Chirtoacă.

Pe lângă acestea, preşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale a menţionat că de nenumărate ori au fost întreprinse tentative de provocare, totuşi protestatarii au reuşit să le anihileze, demonstrând că, de fapt, oamenii pot să se apere.

„În situaţia lui Plahotniuc, la momentul actual se află, la fel, Filat şi Ghimpu. Există Plahotniuc care îi ţine pe tot ostatici, iar ţara rămâne în prizonierat”, a afirmat Năstase.

În opinia lui Nicolae Chirtoacă, unicii care doreau să discrediteze acţiunea paşnică de protest, au fost cei de la guvernare, de altfel, nu pot fi explicate cordoanele care au încercuit câteva dintre instituţiile statului.

Situaţia a devenit una revoluţionară, în aceste circumstanţe Nicolae Chirtoacă, afirmă că cei de sus nu mai doresc să guverneze pe vechi, iar oamenii nu mai doresc o guvernare coruptă şi hoţească.

„Oamenii nu mai pot aştepta, iar noi avem nevoie de o revoluţie civilizată. Pentru a înlătura regimul oligarhic şi revenirea la cel democratic, dar fără excese, vărsări de sânge sau extremism. Astfel, ziua de ieri a demonstrat că Platforma „DA” are o strategie bine gândită, care poate soluţiona criza actuală”, a declarat Chirtoacă.

Totodată, acesta a subliniat că Platforma „DA” este o mişcare civică, o mişcare care se transformă în social-politică, o mişcare care vrea schimbare prin alegeri anticipate, iar alegerea noului preşedinte, în viziunea lui Chirtoacă, este o metodă de luptă pe căi democratice şi politice pentru a atinge obiectivele pe care şi le-a format mişcarea civică.

Cetăţenii aflaţi peste hotare, doresc să revină înapoi acasă, totodată, analistul politic declară că moldovenii nu vin pentru că nu au condiţii bune de trai în ţara natală.

Sarcina pe care o are la momentul actual Platforma „DA”, este una de ordin strategic şi chiar istoric – „Eliberarea Moldovei de sub jugul oligarhilor”, a declarat Chirtoacă.

„Începând de astăzi vor fi implementate toate revendicările, care au fost întocmite anterior. Vom pune presiune pe guvernanţi şi vom discuta cu instituţiile internaţionale. Ieri a fost o zi mare pentru Republica Moldova. Chiar şi oamenii din diasporă scandează „Plahotniuc, nu uita, puşcăria e casa ta”, iar dacă şi cei din diasporă înţeleg asta, noi vom lupta în continuare”, a concis preşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale, Andrei Năstase.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.