La mai bine de un an de examinare, Judecătoria sectorului Râşcani a respins solicitarea, iar avocatul a anunţat că va contesta hotărârea. Elena Neaga nu s-a prezentat la şedinţa de judecată, astfel că decizia a fost pronunţată în lipsa ei.

„Se respinge cererea de chemare în judecată a reclamantei Neaga Elena împotriva Comisiei Naţionale de Integritate privind anularea actului de constatare din 29 mai 2014 şi rezolvarea cauzei în fond şi plasarea cauzei aflată în procedura CNI ca fiind neîntemeiată”, a spus Aliona Miron, magistrat Judecătoria sectorului Râşcani.

Hotărârea poate fi atacată la Curtea de Apel Chişinău în termen de 30 de zile. În context, Ion Vâzdoagă, avocatul Elenei Neaga, a spus că în mod indiscutabil această hotărâre va fi contestată.

Verdictul instanţei vine la mai bine de un an de când Elena Neaga a acţionat în judecată Comisia Naţională de Integritate. Instituţia a cerut ca Neaga să fie cercetată penal pentru fals în declaraţia de avere. Fostul procuror-adjunct al sectorului Buiucani din capitală a ajuns în atenţia presei, după ce a plasat pe reţelele de socializare mai multe poze din locuinţa sa luxoasă din oraşul Străşeni. Mai mult, Elena Neaga a pozat şi pe patul conjugal, în lenjerie. În majoritatea imaginilor, ea purta bijuterii impunătoare din aur. În timp ce unii locuitori din Străşeni au declarat atunci că Elena Neaga s-a îmbogăţit destul de repede, după ce a devenit procuror, femeia a spus că şi-ar fi agonisit averea timp de 15 ani când a lucrat la o grădiniţă dintr-un sat din raion. În urma acestui scandal, Elena Neaga şi-a şters profilul de pe site-ul de socializare, iar Colegiul Disciplinar al Consiliului Superior al Procurorilor i-a aplicat o mustrare, invocând încălcarea normelor Codului de Etică.

Comisia Naţională de Integritate a iniţiat un control pentru verificarea proprietăţilor deţinute de Neaga şi a descoperit mai multe neconcordanţe în declaraţia de avere a funcţionarei. Membrii comisiei s-au arătat nedumeriţi de faptul că, în 2013, procurorul şi-a cumpărat un automobil Audi A 6, din 2007, la un preţ de doar 10 mii de lei. Totodată, ar mai fi achiziţionat o maşină cu 45 de mii de lei, pe care ar fi vândut-o cu 100 de mii de lei. În aceste condiţii, CNI-ul a sesizat Procuratura Generală. În urma scandalului, procurorul general a retrogradat-o pe Elena Neaga de la Procuratura Buiucani la Procuratura de Transport. Ulterior, însă, a semnat un ordin prin care a delegat-o în Secţia Juridică a Procuraturii Generale, unde activează până în prezent.