Expertul consideră că partidele de la guvernare s-au compromis şi suferă de o criză de credibilitate, creând astfel o prăpastie enormă între aşteptările societăţii şi prestaţia politicienilor din arcul guvernamental.

Goşu a subliniat ascensiunea Moldovei pe arena europeană şi sistemul liberalizat de vize, de care beneficiază moldovenii. „Totuşi, în ciuda acestor elemente mai mult decât pozitive, este evident pentru oricine că în Republica Moldova în ultimii ani s-a constituit un regim oligarhic care tinde să compromită chiar ideea de integrare europeană”, menţionează analistul politic.

Cu toate acestea, problema cea mai mare, în viziunea expertului, este încetinirea progresului în Moldova. „Avem lucruri foarte clare în Acordul de Asociere care, din păcate, în ultimul an se vede că a devenit un simplu petic de hârtie. Mai ales faptul că reforma justiţiei e suspendată e durerea cea mai mare. Şi nu e vorba doar de supărarea Bruxelles-lui pe elita politică de la Chişinău, care a îngheţat lupta împotriva corupţiei, ci e vorba de electorat, de populaţia Republicii Moldova care vede că, prin aceste blocaje, mai ales de pe segmentul anticorupţie, speranţa la o viaţă mai bună, speranţa de a avansa în apropierea de Uniunea Europeană se îndepărtează tot mai mult” , a declarat Goşu.

Analistul politic a menţionat, de asemenea, că deoarece partidele aflate acum la guvernare s-au compromis, ideal ar fi apariţia unor partide noi, necompromise, cu lideri proaspeţi în idei, care să se bucure de încrederea electoratului. „A fost o perioadă foarte dură în ultimii 5-6 ani, prea mult sub iluminarea reflectoarelor unii politicieni au început să dezamăgească şi treptat, electoratul se vede că s-a îndepărtat de ei. Nu e de mirare faptul că au scăzut atât de mult în sondajele de opinie publică”, a adăugat analistul.

Pe lângă acestea Goşu observă cu stupefacţie modul în care este reflectat mitingul Platformei „DA” de unele televiziuni influenţate politic. „Unele televiziuni reflectă cele două mitinguri maraton din centrul Chişinăului: cu simpatie, cu umor aproape, descriu acţiunile din tabăra socialiştilor, de la corturile socialiştilor, cu Dodon, Usatîi, Ghimpu care îi vizitează, pe când aceleaşi televiziuni privesc cu foarte multă ostilitate tabăra Platformei Civice DA, de unde s-ar putea naşte o alternativă proeuropeană profund democrată, la actualele partide politice care şi-au îndeplinit misiunea istorică după 4-5 ani de zile, dar s-au corodat, sunt compromise”, analizează Goşu.

Analistul politic român menţionează şi modul în care au fost împărţite unele instituţii de stat, în stil mafiot, între politicienii care compun actuala alianţă de guvernare. „Mie mi-e teamă că sub presiunea străzii vor fi scoşi în faţă, cum am şi văzut că a făcut CNA, nişte profitori de mai mică amploare a acestui „furt al secolului”, oameni care s-au ales cu câteva zeci de mii de euro, iar adevăraţii profitori ai acestui cu adevărat jaf din sistemul bancar din Republica Moldova vor rămâne pentru multă vreme pitiţi undeva departe de ochii publicului”, a specificat analistul politic.

În acest context este foarte importantă influenţa Occidentului pentru a salva Moldova şi pentru a rupe cercul guvernării corupte. „Occidentul pune presiune pe Republica Moldova, Occidentul a tăiat finanţările Republicii Moldova. Republica Moldova fără finanţări din Occident, fără un Acord cu Fondul Monetar Internaţional nu va primi bani nici de la Comisia Europeană. Din premiantă, Moldova s-a transformat în povestea de groază a Parteneriatului Estic. Vine o iarnă grea, bani sunt puţini, nu ajung nici pentru salarii, nu ajung nici pentru pensii, nu ajung nici pentru gaz”, a concis Armand Goşu.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.