Procesul de documentare a şoferilor care încalcă regulile de circulaţie continuă. Potrivit şefului Centrului Monitorizare şi Control Trafic al Serviciului Tehnologii Informaţionale al MAI, Dan Chiriţa, atunci când sistemul era în fază de testare, camerele video înregistrau mii de încălcări comise de conducătorii auto. Treptat, numărul acestora a ajuns în medie la 3 000- 3500 în 24 de ore. De pe data de 18 decembrie şi până la sfârşitul anului 2014, cifra medie a depăşit 4000 de încălcări timp de 24 de ore.

De la începutul anului, numărul încălcărilor s-a mai redus, pe fundalul zilelor de vacanţă, în care mulţi şoferi au fost plecaţi din oraş. De asemenea, au influenţat şi condiţiile meteorologice, care nu au permis şoferilor să circule cu viteză, dar nici camerelor de supraveghere să fixeze întotdeauna  încălcarea de marcaj.

„Noi nu am întrerupt procesul de documentare şi nici nu avem dreptul de a-l întrerupe”, a declarat Dan Chiriţa. Decizia primei instanţe nu este definitivă. Ministerul Afacerilor Interne a contestat-o şi aşteaptă Curtea de Apel să se expună.

Camere de supraveghere a traficului au fost instalate în municipiul Chişinău şi în şase raioane.

Amintim că la începutul lunii noiembrie 2014,avocatul Vitalie Nagacevschi, cunoscut drept apărător al oligarhului Vladimir Plahotniuc, i-a solicitat ministrului de Interne în exerciţiu să renunţe la monitorizarea video a circulaţiei rutiere, care, potrivit lui, ar reprezenta o imixtiune în viaţa privată a cetăţenilor. În replică, Dorin Recean i-a recomandat lui Nagacevschi să-şi plătească amenzile şi să nu depună asemenea sesizări. Atunci Recean spunea că nu va renunţa la monitorizarea video, iar numărul camerelor de supraveghere va fi suplimentat.  

Totuşi, pe 18 decembrie 2014, judecătoria Centru a admis acţiunea avocatului Vitalie Nagacevschi.

„Se constată încălcarea dreptului la viaţă privată a membrilor Asociaţiei Obşteşti “Juriştii pentru Drepturile Omului” cauzată prin filmarea/fotografierea acestora şi automobilelor lor de camerele staţionare de supraveghere a circulaţiei rutiere instalate de Ministerul Afacerilor Interne. Se interzice Ministerului Afacerilor Interne să exploateze camerele staţionare de supraveghere a circulaţiei rutiere, instalate de acesta”, se arată în hotărârea pronunţată de judecătorul Natalia Pătraşcu.

Hotărârea a fost atacată la Curtea de Apel Chişinău.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.