„Urmăresc cu indignare şi nedumerire cum înainte de marile sărbători religioase cum ar fi Paştele sau Crăciunul directorii sau adjuncţii instituţiilor de stat umblă cu „torbele” prin satele Moldovei, antrenaţi de zor în campanii de binefacere. De unde a fost preluată această practică vicioasă? Ce se promovează prin aceste campanii? În loc să se ocupe de menţinerea securităţii acestei ţări, SIS, SPPS, IGP sunt antrenate în asemenea campanii sociale care nu au nimic în comun cu activitatea lor de bază. Aceste instituţii de stat au alte obligaţiuni şi responsabilităţi. De vreme ce SIS nu a putut detecta o persoană cu o grenadă în magazin, cred că ar fi mult mai util să se axeze pe munca şi obligaţiunile sale directe, decât să împartă cadouri de Paşti. La fel se întâmplă şi în cazul IGP sau SPPS”, afirmă jurnalista.

Sau de exemplu, ce face colonelul Gheorghe Cavcaliuc alături de un sac cu cartofi şi alte daruri oferite unei familii social-vulnerabile? „Cine între timp asigură continuitatea exercitării obligaţiunilor lui de serviciu? Evident că sunt persoane desemnate să vegheze activitatea IGP, dar este oare normal să se întâmple ceea ce vedem în imagini, având în vedere numărul mare al accidentelor, al ambuteiajelor care se formează în urma gestionării incorecte a intersecţiilor?”, continuă Elena Robu.

„Una peste alta, şeful adjunct al IGP se află şi într-o delegaţie la Ierusalim care va aduce în R. Moldova Focul Haric. N-ar fi o problemă dacă s-ar face distincţie între persoana fizică şi funcţia pe care o deţine colonelul într-o instituţie de stat. Şi n-ar fi o problemă dacă şi-ar fi plătit singur deplasarea în Ţara Sfântă, dar aşa, pe banii contribuabililor, să îţi faci imagine şi să faci imagine partidului de guvernământ, adică PD-ului, e cumva un gest de nerespect faţă de cetăţenii în slujba cărora s-a angajat”, scrie jurnalista.

La fel, umblă cu pomene înainte de Paşti şi şefului de la SPPS, Anatolie Golea, care de altfel este interimar deja de 2 ani la această instituţie, notează autoarea. 

„Mă întreb cum poate o instituţie atât de importantă care asigură protecţia demnitarilor de stat să-şi permită un şef interimar de atâta vreme. E clar că nu se doreşte claritate în această chestiune, pentru că PD şi PSRM nu au ajuns la o înţelegere în privinţa împărţirii acestei instituţii. De aceea se menţine un interimar. Aşadar, vorbim despre o problemă politică la mijloc, iar asemenea binefaceri înainte de sărbători nu vin decât să crească suspiciunile unei acţiuni politice. Ceea ce trebuie remarcat în aceste cazuri este că aceste instituţii reprezintă statul, or statul este condus astăzi de PD, iar prin aceste acţiuni se face imagine camuflată PD-ului înainte de alegerile parlamentare. Este cinic şi un cerc vicios când guvernarea îi fură pe cetăţeni şi apoi le face acte de binefacere tot din banii cetăţenilor. Ar fi mai bine şi mai corect ca o guvernare să asigure un nivel de trai decent pentru oameni aşa încât să nu mai fie nevoie de donaţii”, scrie jurnalista.

„Nicăieri nu este interzis să se facă acte de binefacere, dar atât timp cât nu îţi îndeplineşti atribuţiile şi obligaţiunile de serviciu, nu are rost să te implici în nişte acţiuni cu tentă politică. Însă la noi instituţiile statului aleg să fie în slujba unui partid, decât în slujba cetăţeanului”, conchide Elena Robu.