„Probabil nu e atât de important cu ce începem, ci care proiecte vor fi duse la bun sfârşit. Asta vrea să vadă şi să simtă fiecare cetăţean – lucruri duse la capăt în beneficiul său, făcute de oameni necompromişi. Vom începe cu reforma instituţională a Primăriei. Împreună cu echipa mea de profesionişti vom introduce gradual mecanisme de management integrat al dezvoltării teritoriului municipiului cu utilizarea sistemului digital. Ar fi o inovaţie pentru capitală, care este pe larg aplicată în mai multe oraşe europene, inclusiv în România. Toate aceste elemente moderne de management vor proteja locuitorii capitalei de la luarea unor decizii nejustificate şi abuzive”, a precizat Andrei Năstase.

O prioritate va fi şi elaborarea unui nou Plan Urbanistic General şi a Planurilor Urbanistice Zonale. „Ultima dată când a fost aprobat Planul Urbanistic General a fost în anul 2006, asta deşi cadrul legal prevede obligaţia actualizării acestuia odată la patru ani. Lipsa acestui plan permite apariţia construcţiilor ilegale, distrugerea patrimoniului istoric şi înrăutăţirea condiţiilor de viaţă pentru locuitorii Chişinăului. Din acest considerent vom accelera acest proces care este intenţionat tărăgănat de către unii funcţionari din Primărie în complicitate cu grupurile de interese din sfera construcţiilor. Odată soluţionate aceste probleme urgente, vom demara proiecte de dezvoltare economică durabile pentru Chişinău”, a precizat liderul Platformei Demnitate şi Adevăr.

Totodată, se va pune accent pe transparentizarea activităţii Primăriei şi a Consiliului Municipal, inclusiv prin sisteme on-line care să monitorizeze toate deciziile luate. „Vom deveni o instituţie deschisă şi cooperantă cu locuitorii care va organiza consultări publice în procesul de luare a unor decizii importante. În urma unei analize funcţionale, se va veni cu un Plan de reorganizare a administraţiei municipale care să edifice o structură compactă, eficientă şi profesionistă cu o mai bună determinare şi motivare a funcţionarilor”, a adăugat Andrei Năstase.

„În ceea ce priveşte corupţia, vom face două lucruri. Vom elimina prin metode legale funcţionarii corupţi din sistem la toate nivelurile şi vom elimina practicile vicioase care au generat corupţie şi fraude. Aici mă refer la eliminarea corupţiei în procesul de achiziţii, în procesul de eliberare a certificatelor de urbanism, autorizaţiilor de construire şi altor acte permisive, dar şi în domenii de importanţă vitală în administraţia capitalei, cum ar fi finanţarea instituţiilor de învăţământ, instituţiilor medicale, transport, etc. O altă prioritate a politicii noastre este asigurarea unui management eficient în domeniul administrării patrimoniului municipal pentru a pune capăt înstrăinării ilegale a terenurilor, imobilelor, proprietăţii municipale, etc. şi ratării premeditare a miliarde de lei la bugetul municipal”, susţine candidatul forţelor proeuropene şi antioligarhice la alegerile pentru Primăria Chişinău.

„Vom organiza un audit la toate întreprinderile municipale pentru ca ulterior să asigurăm un management performant al acestora în interesul beneficiarului de servicii, locuitorul capitalei. Un obiectiv important va fi creşterea colectărilor la bugetul municipal în urma optimizării activităţii acestora”, a mai punctat Andrei Năstase, într-un interviu pentru Tribuna.