„PL solicită să oferiţi sala pentru a organiza o şedinţă dedicată Unirii Basarabiei cu România. Sala aparţine tuturor, nu doar celor care sunt la guvernare”, a declarat Mihai Ghimpu.

„Regulamentul prevede o procedură cum se solicită o astfel de şedinţă prin Biroul Permanent al Parlamentului. Poate să propună şeful statului, speakerul sau o treime de deputaţi”, a spus Candu, refuzând să supună votului propunerea PL.

„Având în vedere că aceasta şi alte proiecte ale noastre nu sunt supuse votului, în semn de protest, părăsim sala de şedinţe şi nu revenim până nu se produce Unirea”, a spus Ghimpu.
 
În momentul în care liberalii părăseau plenul legislativului, Candu iar a făcut trimitere la regulament, afirmând că se conduce doar după „litera legii”.

Gestul liberalilor l-a scos la microfon pe preşedintele fracţiunii PD, Marian Lupu. „Aşa cum Unirea nu se va face niciodată, colegii noştri ne-au părăsit pentru totdeauna. Să le spunem „adio”, nu vom mai vedea niciodată unionişti în această sală”, a menţionat Marian Lupu.

„Unionişi au fost şi vor fi şi mai mulţi în viitorul Parlament. Dacă aţi încremenit în perioada sovietică, este problema dvs. personală”, i-a răspuns liberal-democrata Maria Ciobanu.

„Deputaţii sunt membri ai Parlamentului RM. Dacă au alte viziuni, atunci este contrar moralei şi nu au ce căuta în această sală”, a insistat Lupu.