Cel mai probabil, CEC va decide că alegerile locale din Chişinău şi Bălţi vor avea loc pe 20 mai, atunci când urmează să fie organizate scrutine noi în alte cinci localităţi.

Totodată, Comisia urmează să aprobe Devizul de cheltuieli pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale noi pentru funcţia de primar în Chişinău şi Bălţi.

Potrivit legislaţiei electorale, data alegerilor noi se stabileşte de către în termen de cel mult 30 de zile de la data constatării acestor circumstanţe, cu cel puţin 60 de zile înainte de ziua alegerilor, cu condiţia că alegerile noi vor avea loc concomitent cu alte alegeri locale noi deja stabilite, de cel mult două ori pe an, primăvara şi toamna.

Amintim că Dorin Chirtoacă, care este cercetat pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă în dosarul parcărilor cu plată, şi-a dat demisia din funcţia de primar de Chişinău pe 16 februarie. El declara atunci că renunţă la fotoliul de edil al capitalei în semn de protest faţă de abuzurile care au loc împotriva oraşului.

În aceeaşi săptămână, şi Renato Usatîi a anunţat că pleacă din funcţia de primar al municipiului Bălţi.