„Ruşine” şi „Demisia” s-a scandat chiar în timpul şedinţei CEC, în timp ce majoritatea membrilor Comisiei au ridicat mâna pentru ca cererea de înregistrare a grupului antimixt să fie respinsă. Doar Sergiu Gurduza şi Vladimir Şarban au votat „pentru”, în timp ce şase membri s-au opus înregistrării grupului. 

Şefa CEC, Alina Russu, care a prezentat proiectul de decizie, a folosit aceleaşi argumente ca şi data trecută, afirmând că în avizul Comisiei de la Veneţia se recomandă să nu fie făcute modificări în legislaţie cu cel puţin un an înainte de alegeri. Totodată, Russu a făcut trimitere la opinia Comisiei Juridice.

Arfumentele preşedintei Comisiei Electorale au fost însă respinse de către membrii grupului de iniţiativă, care au acuzat instituţia de implicare politică. 

Amintim că reprezentanţii mai multor organizaţii nonguvernamentale, activişti civici, dar şi artişti au creat un grup de iniţiativă pentru anularea sistemului electoral mixt în cadrul unui referendum legislativ. Iniţiativa a venit după ce PD şi PSRM au adoptat trecerea la votul mixt, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneţia, a reprezentanţilor societăţii civile, dar şi a opoziţiei parlamentare. 

Prima cerere de înregistrare a grupului de iniţiativă a fost respinsă de CEC în ianuarie curent. Drept consecinţă, pe 11 februarie a fost constituit un nou grup pentru iniţierea referendumului legislativ, privind adoptarea Legii cu privire la sistemul electoral al Republicii Moldova.