Deputat: „În ambele rapoarte Kroll, avem un înger numit Ilan Shor care se plimbă în libertate”; Audierile privind furtul miliardului au fost respinse de majoritatea parlamentară

Deputat: „În ambele rapoarte Kroll, avem un înger numit Ilan Shor care se plimbă în libertate”; Audierile privind furtul miliardului au fost respinse de majoritatea parlamentară
Sursa: jurnal.md Foto: ShorHolding 08.02.2018 12:54
Mersul anchetei privind frauda din sistemul bancar nu reprezintă interes pentru majoritatea parlamentară care a respins astăzi propunerea de a-i invita la audieri pe guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, şi pe şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari.

Deputaţii PLDM, care au făcut propunerea, au solicitat informaţii despre modul în care sunt întoarse fondurile delapidate, în condiţiile în care autorităţile prezintă cifre eronate despre aşa-numita recuperare a banilor furaţi, iar aceste sume reprezintă de fapt mijloace din vânzarea activelor de la cele trei bănci falimentate.

„Acum trei ani s-a produs frauda bancară care a marcat profund Republica Moldova. În acest sens, acum un an şi jumătate, Guverul a convertitat garanţiile în datorie de stat. În rezultat, anul trecut au fost achitate 600 de milioane de lei din bugetul de stat. PLDM cere organizarea acestor audieri, pentru a ne documenta cum are loc investigarea cazului dat. În mai 2017, şi Comitetul de cooperare parlamentară a vorbit despre tergiversarea acestor investigaţii”, a declarat liberal-democratul Iurie Ţap.

„În ambele rapoarte Kroll, avem un înger numit Ilan Shor prin intermediul căruia au fost furaţi şi scoşi banii din bănci. A trecut destul timp, trei ani. Nu avem claritatea de ce unii se plimbă pe stradă, iar alţii au traşi la răspundere”, a menţionat şi deputatul Lilian Carp.

Precizăm că, deşi la sfârşitul anului trecut, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu anunţa că la mijlocul lunii ianuarie la Chişinău va veni o echipă a companiei Kroll pentru a discuta despre strategia de recuperare a banilor furaţi din bănci, acest lucru nu s-a mai întâmplat. 

Conducerea BNM a precizat pentru Jurnal TV că „se află încă la etapa de clarificare a informaţiilor prezentate în raportul Kroll II, urmând ca misiunea consorţiului internaţional „Kroll şi Steptoe & Johnson” să vină la Chişinău în timpul apropiat”.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI