„Sărbătorim Centenarul Marii Uniri cu sau fără fraţii români de peste Prut? Mai presus, se pare, de dorinţa românilor din stânga şi din dreapta Prutului, rămâne decizia politicienilor vremelnici. Din păcate, şedinţa comună a Parlamentelor României şi Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iaşi sau la Chişinău nu ar avea loc. În ciuda eforturilor politice şi diplomatice ale părţii române, iniţiate încă de anul trecut, conducerea Parlamentului moldovean nu a arătat aceeaşi deschidere pentru o şedinţă solemnă cu caracter de simbol şi de punte politică a celor două foruri legislative”, a spus Iulia Scântei.

Potrivit senatoarei, Parlamentul României va marca singular evenimentul, cu o sesiune comuna a Camerei Deputaţilor şi a Senatului, care va avea loc pe 27 martie, la Bucureşti. „Prilej de lungi discursuri politice fără impact emoţional sau aniversar. Ne vom lăuda iar, cu ceea ce au făcut acum 100 de ani nişte români iubitori de neam şi ne vom arăta neputinţa de a construi un destin politic comun european, fără demagogie, pentru românii din stânga şi din dreapta Prutului”, a adăugat Iulia Scântei.

„Să faci o şedinţă solemnă doar a Parlamentului României, unde parlamentarii moldoveni vor avea statut de invitaţi (şi asta dacă vor da curs şi invitaţiei!) şi nu o şedinţă comună a celor două Parlamente pentru a marca 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, mi se pare inacceptabil politic. Va fi ca şi cum doi fraţi gemeni separaţi de părinţii divorţaţi îşi vor petrece ziua de naştere tot separaţi, fiecare la casa şi cu părintele lui, pentru că părinţii nu înţeleg că bucuria celor doi fraţi este dată de sentimentul firesc de a fi împreună cel puţin la ceas aniversar, viaţa urmând a le continua oricum, după aceea, separat, pentru că aşa au vrut alţii, nu ei”, a adăugat senatoarea.

În context, Iulia Scântei vine cu un mesaj către conducerea Parlamentului RM şi cel al României: „Aş aminti conducerilor celor două Parlamente de la Chişinău şi de la Bucureşti, vorbele lui Ion Inculeţ, preşedintele Sfatului Ţării din Basarabia care scria la 11 martie 1918, o telegramă adresată Regelui Ferdinand I, aflat la Iaşi, capitala Regatului României spunând astfel: În numele Sfatului Ţării, care reprezintă poporul românesc din Basarabia desrobit de jugul secular, aduc Majestăţii Voastre expresiunea credinţei neclintite a întregului popor românesc din România Răsăriteană, care în unire cu ţara-mumă vede chezăşia dezvoltării sale libere, calea neîmpiedicată spre cultura naţională şi dreptatea socială”.