„Încă de anul trecut am susţinut că trebuie să fim serioşi atunci când discutăm despre bani europeni şi despre asistenţa macrofinanciară. Eu le-am spus chiar liderilor Partidului Democrat, atunci când au venit la Bruxelles, că schimbarea legii electorale în sensul unei înţelegeri între ei şi Dodon este un pas înapoi din punct de vedere al consistenţei democraţiei din Republica Moldova şi că asta va pune serioase dificultăţi în accesarea banilor europeni. Ei n-au crezut acest lucru şi au mers mai departe, au făcut o improvizaţie electorală, care e destinată să asigure un monopol în principiu pentru două partide, să dea o mare victorie Partidului Socialiştilor şi să ţină în Parlament ca o opoziţie discretă, marginală Partidul Democrat”, a declarat europarlamentarul român.

„E regretabil faptul că ei n-au ţinut seama nici de aceste mesaje de la Bruxelles pe care, cum vă spuneam, le-am transmis cu mult înainte de adoptarea acestei legi şi n-au ţinut seama nici, mult mai important decât mesajele noastre politice, nici de avizul Comisiei de la Veneţia, care este un corp puternic şi care nu judecă partizan. În aceste condiţii, ei au făcut un rău Republicii Moldova şi cetăţenilor, pentru că i-au împiedicat să beneficieze de pe urma asistenţei macrofinanciare. Repet, ei ştiau condiţiile care sunt puse la Bruxelles şi nu le-a păsat”, spune Cristian Preda.

Totodată, europarlamentarul român susţine că partenerii de dezvoltare sunt la curent cu toate fărădelegile care au loc în Republica Moldova.

„Suntem informaţi şi de ambasadele statelor membre, şi de reprezentanţii Uniunii Europene în Moldova despre felul în care funcţionează guvernarea. E, din păcate, o criză politică – să spunem acest lucru –, nu putem să ne imaginăm, de pildă, că foştii comunişti, transformaţi peste noapte în democraţi, sunt automat europeni. Cineva crede că putem fi păcăliţi la Bruxelles sau, mă rog, în oricare capitală din statele membre, se înşală. Trebuie rigoare, e nevoie de măsuri înţelepte şi care să ţină seama de interesul public, nu de interesele private ale unor companii sau ale unor politicieni. Repet, nu suntem orbi, avem toate informaţiile despre reţelele de corupţie, despre reţelele de influenţă care parazitează statul şi, atâta timp cât lucrurile nu vor fi aşezate într-o matcă democratică şi într-o cultură publică în avantajul cetăţeanului, Republica Moldova va fi marginală”, a spus Preda într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

„Eu cred că îi va penaliza, în primul rând, electoratul moldovean, pentru că impresia mea e că alegătorii din Republica Moldova sunt mai deştepţi decât Plahotniuc şi îşi dau seama că el a făcut un calcul prost în interes propriu şi probabil că va plăti la urne”, a conchis europarlamentarul român.