Cine nu va reuşi să dobândească un astfel de document de la Autoritatea Naţională de Integritate, nu va putea candida la alegeri şi nu va putea ocupa funcţii publice. Iniţiativa legislativă aparţine democraţilor şi are girul liderului PDM, Vlad Plahotniuc, politicianul moldovean cu cel mai mare anti-rating din cauza scandalurilor vizând integritatea sa. ”Este unul dintre angajamentele pe care noi, ca partid, ni le-am asumat în lupta împotriva corupţiei”, a comentat Plahotniuc.

Unul din elementele secundare care şubrezeşte proiectul este că certificatul de integritate nu va fi obligatoriu şi pentru actualii demnitari, mulţi dintre care figurează în mari scandaluri de corupţie, aderând la PD sau pactizând cu guvernarea pentru a rămâne în libertate.

Un ”filtru” la discreţia lui Plahotniuc

”Certificatul de integritate pentru candidaţii electorali contravine dreptului la vot si alegerilor libere. Certificatul respectiv este o pârghie adiţională în mâinile celor de la putere de a influenta listele electorale. Nu este nici un standard recomandat de organismele internaţionale şi nici o practică bună utilizată în democraţii avansate. Este o invenţie autohtonă cu tendinţe vădit autocrate”, a comentat pentru DW reprezentanta Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Nadejda Hriptievschi.

Iniţiativa democraţilor vine pe fundalul compromiterii instituţiilor statului şi controlului politic absolut instituit asupra justiţiei din Republica Moldova - stat cu ”regim  hibrid” recunoscut la nivel internaţional.

Întrebări fără răspuns

”Certificatele de integritate reprezintă o 'bombă cu efect întârziat', care ar putea să explodeze chiar în mâinile 'inginerilor' sistemului electoral mixt”, consideră fostul ambasador al Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu. El se întreabă cum va elimina din cursă Autoritatea Naţională de Integritate candidaţii asupra cărora nu s-au pronunţat sentinţe definitive de judecată? "Vor fi oare consideraţi 'integri' traseiştii sau cei care şi-au finanţat campaniile cu bani nedeclaraţi? (…) Nu există nici o constatare definitivă de la ANI care poate proba că membrii acesteia îşi i-au în serios statutul şi ştiu ce fac! Cum va proceda ANI cu acei candidaţi din diasporă, care nu-şi pot finanţa campania, dar şi cu acei candidaţi care se vor găsi să candideze în viitorul scrutin din raioanele estice? Modul în care se va rezolva într-un fel sau altul cu aceste certificate ar putea să bată ultimul cui în epopeea sistemului mixt, inventat de cripto-juriştii bine-cunoscutului cartel PD-PSRM pentru 'izbânda' unui model original de democraţie din Moldova, de tristă faimă”, a menţionat Munteanu.

Democraţii le-au oferit deja posibilitate cetăţenilor moldoveni să înţeleagă cât valorează noţiunea de "integritate” pentru cei care guvernează astăzi Moldova. În 2016, înainte de a prezenta Parlamentului componenţa şi programul de activitate al Guvernului Filip, miniştrii au semnat o declaraţie pe proprie răspundere, prin care au confirmat că sunt integri. Asta în timp ce presa de investigaţie demonstra contrariul, iar la scurt timp exponenţii acelui Guvern, inclusiv miniştri şi miniştri adjuncţi, au căzut rând pe rând în plasa ofiţerilor anticorupţie.