Iniţiativa legislativă propusă de PD şi aprobată de Guvern prevede ca 78 de mii de cetăţeni să beneficieze de alocaţii mai mari, începând din acest an. Cea mai mare majorare este de o sută de lei, iar cea mai mică de doar şapte lei.

„Cea mai mică majorare care este de şapte lei, de această majorare urmează să beneficieze şapte mii de persoane. Vorbim de o majorare de la 142 la 149 de lei. Alte şapte mii de persoane urmează să beneficieze de o majorare de 18 lei. De la 178 la 196 lei. În cel mai bun caz alocaţiile majorate acoperă 35 de procente din minimul de existenţă a beneficiarilor acestor alocaţii. În cazul altor 13 mii de persoane, aceste alocaţii majorate nu acoperă nici 10 la sută din minimul de existenţă”, a spus Sergiu Litvinenco, membrul Biroului Permanent al PAS.

Potrivit vicepreşedintelui Partidului Acţiune şi Solidaritate, Dan Perciun, reforma nu este rezonabilă, pentru că este prea costisitoare.

„Costul total al implementării acestei reforme este 4,5 milioane de lei lunar. Guvernarea a făcut insuficient pentru identificarea resurselor financiare suplimentare în aşa fel ca majorările să fie simţite de oameni şi să nu fie unele formale. Dar să fie rezonabile aşa încât cetăţenii nu doar trăiască în această ţară, dar să ducă şi un trai decent. Această situaţie este regretabilă şi denotă ipocrizia acestei Guvernări căreia nu-i pasă de oameni şi face lucrurile de faţadă”, a menţionat vicepreşedintele PAS, Dan Perciun.

Purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gamurari, nu a răspuns la telefon pentru a comenta afirmaţiile respective. Nu este pentru prima oară când iniţiativele legislative ale PD provoacă controverse. Un alt proiect propus de această formaţiune, care a stârnit replici acide, a fost cel privind scoaterea infracţiunilor economice de sub incidenţa Codului Penal, şi care presupunea ca antreprenorii certaţi cu legea să scape de închisoare dacă vor restitui prejudiciul cauzat. Unii experţi afirmau atunci că, de fapt, este o şansă pentru funcţionarii implicaţi în business să scape de răspundere penală.