Adresarea fracţiunii Stânga din Bundestag, publicată pe site-ul instituţiei, este numită „Frauda financiară şi deţinuţii politici din Republica Moldova”. În document, deputaţii germani descriu evenimentele de acum trei ani din Republica Moldova, atunci când s-a aflat despre frauda de la cele trei bănci - Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, de unde au fost scos un miliard de dolari. Totodată, aceştia amintesc despre primul raport Kroll, care descrie schema prin care banii au fost scoşi din ţară prin firme off-shore.

„Aceste evenimente au provocat proteste în masă în Republica Moldova. Au fost făcute adresări către partenerii externi ai RM, inclusiv Germania, ca să înceapă o investigaţie serioasă a acestui caz”, se spune în adresare. 

Legislatorii germani mai spun că Guvernul de la Berlin a cerut chiar de la început autorităţilor moldoveneşti să demereze o anchetă minuţioasă şi imparţială, fondurile furate să fie returnate, iar cei vinovaţi să fie aduşi în faţa justiţiei. 

„Deşi ancheta oficială nu s-a încheiat, în Moldova cei care poartă răspundere pentru „jaful secolului” rămân în libertate”, atenţionează aceştia, adăugând că procesele de judecată în acest dosar se desfăşoară cu uşile închise, fără accesul publicului, al presei şi al observatorilor internaţionali.

Semnatarii adresării amintesc de dosarul Platon, numit „presupusul martor-cheie“, şi remarcă faptul că anume el a făcut publice „documentele şi schemele legate de această crimă“. „El a fost extrădat, în circumstanţe dubioase, din Ucraina în Republica Moldova, a fost arestat şi condamnat la 18 ani de închisoare. Platon ontinuă să se afle în închisoare”, scriu deputaţii din Bundestag în sesizare.

„Opoziţia moldovenească asociază lipsa rezultatelor investigaţiei cu interesele şi influenţa oligarhului Vladimir Plahotniuc, care de fapt controlează instituţiile de drept, Procuratura şi cea mai mare parte a sistemului judiciar, Banca Naţională şi alte structuri care trebuie să se ocupe de crimele financiare”, continuă deputaţii germani.

Deputaţii germani vorbesc despre rezumatul celui de-al doilea raport Kroll şi spun că în document sunt arătate numeroase tranzacţii de retragere a banilor din băncile moldoveneşti şi sunt indicate ţările în care au fost trimişi banii furaţi. În raport se arată că cel puţin 11,1 milioane de euro au fost scoase din Germania.

Sesizarea conţine zece întrebări adresate guvernului federal. De exemplu, ce ştie despre ancheta internaţională privind cazul conturilor corespondente ale BEM, Unibank şi Banca Socială în bănci germane, precum şi conturile corespondente ale băncilor germane din Letonia, care, potrivit raportului Kroll, au fost implicate în jaful bancar din Moldova.

De asemenea, parlamentarii au cerut guvernului şi instituţiilor germane responsabile de combaterea spălării banilor să spună cum vor stabili circumstanţele în care 11,1 milioane de euro au ajuns în Germania.

Deputaţii germani mai vor să afle ce ştiu autorităţile de la Berlin despre cetăţeanul Republicii Moldova, al României şi Federaţiei Ruse, Vladimir Plahotniuc, şi despre posibila sa implicare în această fraudă financiară şi faptul că încă nu există rezultate ale unei anchete oficiale în acest sens. Aceştia cer detalii despre cazul Platon, circumstanţele condamnării sale, legalitatea şi condiţiile sale de detenţie.

În adresarea către Guvernul german se mai întreabă dacă instituţiile competente din Moldova au cerut ajutor din partea autorităţilor din Germania în ancheta privind „furtul secolului“, dacă se cunoaşte despre o listă a beneficiarilor acestui furt. Deputaţii germani mai vor să ştie şi dacă în raportul Kroll este vreo persoană fizică sau juridică din Germania.