„Asta spune în mod explicit această hotărâre a Dumei de Stat şi Duma de Stat se adresează către Guvernul Federaţiei Ruse ca să întreprindă măsuri pentru ca cetăţenii din Republica Moldova, totuşi, să aibă acces la ceea ce aici este numit „propagandă”. Şi de asemenea, această hotărâre a Dumei de Stat recomandă Guvernului rus să revadă contractele cu beneficiarii din Republica Moldova care au contracte cu canalele din televiziune din Federaţia Rusă care promovează propaganda”, a declarat Igor Boţan.

„Aici apare un şir de întrebări legate inclusiv de reacţia de răspuns a Parlamentului Republicii Moldova: Cine sunt beneficiarii din Republica Moldova a contractelor semnate cu televiziunile din Federaţia Rusă? De fapt, sunt două persoane – una care este „coordonatorul”, dl Vlad Plahotniuc, lider al Partidului Democrat, şi un alt beneficiar este Partidul Socialiştilor”, a spus directorul executiv al ADEPT în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.
 
Astfel, Igor Boţan susţine că dacă ne uităm atent la hotărârea pe care a adoptat-o Parlamentul Republicii Moldova în răspuns faţă de hotărârea Dumei de Stat, acolo găsim lucruri foarte importante.

„În primul rând, găsim în această hotărâre a Parlamentului Republicii Moldova faptul că autorităţile moldovene încearcă să se justifice. Ele spun: „da, dar noi am adoptat această lege de contracarare a propagandei, pentru că aceste canale din Federaţia Rusă fac propagandă şi denigrează liderii politici şi partidele din Republica Moldova, aducând atingere şi sentimentelor cetăţenilor moldoveni”. Asta este o justificare, de ce a fost adoptată legea”, a spus directorul executiv al ADEPT.

„Al doilea lucru foarte important este că de fapt Parlamentul Republicii Moldova spune Federaţiei Ruse: „Dragă Federaţia Rusă, vă rugăm nu daţi curs acestei hotărâri a Dumei de Stat, pentru că veţi lăsa cetăţenii Republicii Moldova fără televiziune rusească. Noi vrem doar propaganda rusească să nu pătrundă, dar televiziunile ruseşti să rămână în Republica Moldova”, a declarat Boţan.

Potrivit lui Igor Boţan: „al treilea lucru este că Parlamentul din Republica Moldova aminteşte Rusiei că există un parteneriat strategic şi Republica Moldova ar vrea să refacă acest parteneriat strategic, dar nu înţelege comportamentul Rusiei. Şi al patrulea lucru foarte important este de ameninţare. Parlamentul din Republica Moldova spune că: „dar noi ştim că voi finanţaţi partide ilegal. Nu vă spunem care, dar, dacă veţi insista şi veţi exercita presiuni asupra noastră, s-ar putea ca partidele pe care le susţineţi să păţească cam ceea ce a păţit Partidul „Patria” condus de Renato Usatîi în 2014”. Asta deja este o ameninţare. Iată aşa stau lucrurile”.