Publicaţia „Ziarul de Gardă” notează că a trimis o solicitare de informaţii la Procuratura Generală încă pe 11 ianuarie, cerând acces la dosarul penal deschis pe faptul deţinerii de către fostul premier a unei diplome false. Abia peste 16 zile, a venit un răspuns în care se menţionează că reporterul este aşteptat la Igor Popa, adjunctul procurorului general, pentru discuţii. Popa a declarat că solicitarea "Ziarului de Gardă" nu poate fi satisfăcută pentru că, în dosar, pe lângă Chiril Gaburici, care este persoană publică, figurează şi alţii, care nu deţin funcţii publice.

Totodată, adjunctul procurorului general a propus expedierea unei solicitări repetate, în care, cităm, „să fie concretizate cerinţele”. Pe 7 februarie, redacţia a primit un document, însă acesta nu conţinea răspunsuri la întrebările puse, ci mai multe informaţii generale, cunoscute deja opiniei publice. Totuşi, s-a menţionat indirect că diploma de studii a lui Chiril Gaburici este falsă. Asta pentru că se spune că „acţiunile petrecute au întărit suspiciunea în veridicitatea actului în litigiu”.

Publicaţia a mai descoperit că dacă în 2015, atunci când era premier, Gaburici menţiona în CV-ul său publicat pe site-ul executivului că face studii de doctorat la Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, CV-ul actual, afişat deja pe pagina Ministerului Economiei şi Infrastructurii, nu conţine nicio informaţie referitoare la doctoratul său. Pentru a clarifica aspectul, reporterii au apelat la instituţia de învăţământ. Li s-a spus că noul ministru al Economiei ar fi făcut studii de doctorat cu frecvenţă redusă şi cu taxă, dar că nu are titlul de doctor, deoarece nu a susţinut până în prezent teza. 

Iar la o altă solicitare oficială de informaţii, de această dată adresată Ministerului Economiei, „Ziarul de Gardă” a primit o singură propoziţie: „La întrebările legate de studii, domnul ministru a răspuns de-a lungul timpului”.

Ca de obicei, Chiril Gaburici a evitat discuţiile cu jurnaliştii, când a fost întrebat dacă poate răspunde la câteva întrebări. Iar după şedinţă, ministrul Economiei a încercat să scape cât mai repede de presă. 

Amintim că Gaburici şi-a anunţat demisia din funcţia de premier în iunie 2015, la o zi după ce a fost audiat de procurori în dosarul penal privind studiile sale. El nu a precizat dacă diploma sa este falsă sau nu, dar a punctat că acest aspect nu ar fi important în situaţia de criză în care se află ţara. Cauza penală a fost clasată pentru că a expirat termenul de prescripţie.