Potrivit unei investigaţii a Ziarului de Gardă, toate acestea au devenit posibile după ce adresa juridică a patru clădiri de pe strada Mihai Eminescu din centrul Chişinăului a fost schimbată, ele fiind separate de monumentul de arhitectură „Conacul Inglezi”. 

Iar în imobilul vecin „Conacului Inglezi”, care tot aparţine statului, Natalia Stati deţine un restaurant, mai scrie Ziarul de Gardă. Şi această clădire i-a fost dată în chirie de administraţia Teatrului „Luceafărul”. Am vrut să aflăm de la Ministerul Culturii cum poate un monument de însemnătate naţională să ajungă în gestiunea unor agenţi economici şi de ce nu s-a ocupat statul de restaurarea lui. Ca de obicei, reprezentanţii structurii nu au vrut să ne spună nimic la telefon şi au cerut să le expediem o solicitare oficială de informaţii, la care nu am primit deocamdată un răspuns. Totodată, şeful Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor din cadrul aceluiaşi Minister al Culturii, Ion Ştefăniţă, susţine că nu-l mai interesează cui sunt date clădirile istorice.

În acelaşi timp, istoricii regretă că, de cele mai multe ori, instituţiile de stat din Republica Moldova lasă de izbelişte monumentele până acestea ajung ruine. Astfel sunt create condiţii pentru ca unii antreprenori să le preia. 

De menţionat că, în 2013, înstrăinarea celor câtorva clădiri de pe strada Eminescu 52, care erau în gestiunea Teatrului „Luceafărul”, a fost urmată de deschiderea unui dosar penal. Ministrul Culturii de atunci, Boris Focşa, propus de PD, a fost bănuit că şi-a depăşit atribuţiile de serviciu şi că prin complicitate cu funcţionari de la Primăria Chişinău a schimbat adresa juridică a patru edificii, separându-le astfel de monumentul de arhitectură „Inglezi”, pentru ca acestea să poată fi vândute. În 2015, dosarul a fost însă clasat pentru сă fapta nu ar fi întrunit elementele infracţiunii.

Dumitru Diacov şi fiica sa Natalia au declarat pentru Ziarul de Gardă că în acest caz nu ar exista abateri de la legislaţie şi că Boris Focşa nu i-ar fi ajutat. Fiind întrebată de ce a demolat clădirile din preajma „Conacului Inglezi”, Natalia Stati a spus că, cităm, ”ele erau absolut distruse de timp şi precipitaţii şi nu ar fi putut fi restaurate”.
În cei peste 20 de ani de politică, averea familiei Diacov a crescut considerabil.

În prezent, soţii Diacov deţin o casă în capitală, conduc două maşini de lux şi potrivit celei mai recente declaraţii de avere păstrează în conturile bancare aproape jumătate de milion de lei. Şi fiicele lor, Natalia şi Olesea, deţin afaceri şi proprietăţi de milioane.