La sfârşitul lunii decembrie 2017, Renato Usatîi a cerut Consiliului municipal Bălţi, în care „Partidul Nostru” deţine majoritatea, să iniţieze procedura de convocare a unui referendum local pentru demiterea sa din funcţie.

„Considerăm că bălţenii au dreptul să-şi exprime opţiunea în cadrul uneia dintre cele mai democratice proceduri dacă îl vor sau nu primar pe Renato Usatîi. Referendumul va fi o încercare serioasă nu numai pentru actualul primar, dar şi pentru autorităţile centrale, care vor putea să-şi demonstreze dreptatea într-un mod corect şi democratic, şi las-să biruie cel mai puternic”, a declarat în discursul său de la şedinţa de astăzi consilierul PN, Nicolai Grigorişin, citat de Moldpres.

Un referendum local pentru revocarea primarului poate fi iniţiat fie de zece la sută din numărul cetăţenilor cu drept de vot, fie de 2/3 din numărul consilierilor aleşi. Fracţiunea „Partidului Nostru” deţine majoritatea în Consiliul municipal Bălţi şi poate vota pentru iniţierea referendumului.

Potrivit legii, pentru ca un primar să poată fi demis, pentru revocarea acestuia trebuie să voteze un număr nu mai mic decât numărul alegătorilor care au votat pentru alegerea sa. Astfel, dacă Renato Usatîi a fost ales din primul tur de 72% din numărul participanţilor la vot, pentru demiterea acestuia ar trebui să voteze un număr similar de alegători.

Anterior, liderul „Partidului Nostru” a declarat că, dacă pentru demiterea sa vor vota cel puţin 51% din participanţii la referendum, cu condiţia prezentării aceluiaşi număr de alegători ca şi la alegerile locale din 2015, atunci el îşi va da demisia.