Pentru respingerea iniţiativei au votat şase membri ai comisiei, iar împotrivă s-au expus doi membri.

În sprijinul deciziei, membrii Comisiei Electorale au invocat o serie de încălcări regulamentare care ar fi fost admise la constituirea grupului de iniţiativă, dar şi avizul Comisiei de la Veneţia privind schimbarea sistemului electoral.

Mai exact, şefa instituţiei, Alina Russu, afirmă că experţii internaţionali au sugerat să nu fie făcute modificări în legislaţie cu cel puţin un an înainte de alegeri. Argumentele preşedintei Comisiei Electorale au fost însă respinse de către membrii grupului de iniţiativă, care acuză Comisia de implicare politică. Activiştii civici spun că vor contesta decizia. 

De altfel, reprezentanţii CEC au avut opinii divergente asupra acestui subiect. Sergiu Gurduza a anticipat chiar la începutul şedinţei că decizia nu va fi una favorabilă şi a cerut o pauză pentru examinarea proiectului, însă propunerea sa nu a fost susţinută. 

Amintim că reprezentanţii mai multor organizaţii nonguvernamentale, activişti civici, dar şi artişti au creat un grup de iniţiativă pentru anularea sistemului electoral mixt în cadrul unui referendum legislativ.

Ei au îndemnat cetăţenii, partidele de opoziţie, dar şi partenerii externi să sprijine această propunere. Iniţiativa vine după ce PD şi PSRM au adoptat trecerea la votul mixt, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneţia, a reprezentanţilor societăţii civile, dar şi a opoziţiei parlamentare.