„Miercuri m-am convins încă o dată că suntem monitorizaţi online 24/24. În cadrul campaniei de informare a cetăţenilor despre protestul anunţat pentru 17 septembrie, am plecat spre Şoldăneşti fără să-l anunţ pe reprezentantul nostru din teritoriu. L-am sunat cu 15 minute înainte de a ajunge în centrul orăşelului, ca să aflu dacă e la birou. Când am ajuns, am dat nas în nas cu reprezentantul poliţiei locale, care mă aştepta deja acolo. Fără să se sinchisească câtuşi de puţin, m-a fotografiat, şi-a notat numărul de înmatriculare al maşinii cu care venisem şi a plecat satisfăcut şi ţanţoş să le raporteze şefilor”, scrie Chiril Moţpan, pe pagina sa de facebook.

„Asemenea lucruri îmi provoacă mai curând scârbă decât frică. Şi sunt mândru că ceilalţi membri ai Platformei DA nu se lasă nici ei intimidaţi. Nu cedăm şi nu vom ceda pentru că avem sprijinul vostru, al cetăţenilor care îşi pun speranţa în noi. La întâlnirile cu oamenii Demnităţii, primim cuvinte pline de emoţii, braţe întinse, strângeri de mână şi îndemnuri. Spre deosebire de Plahotniuc, noi ştim că oamenii cred în cauza noastră. Am trăit emoţii înălţătoare la întâlnirile cu cetăţenii din raioanele Călăraşi, Ungheni, Rezina, Şoldăneşti, Orhei, Nisporeni, Căuşeni şi Ştefan Vodă. Mâine vom merge, împreună cu Andrei Năstase, în localităţile din raionul Hânceşti, iar colegul meu, Alexandru Slusari, va ajunge la Edineţ şi Ocniţa”, a continuat secretarul general al Platformei DA.

Potrivit lui Chiril Moţpan, regimul e cel care se teme, şi nu cetăţenii, iar dovadă sunt metodele la care se recurge pentru a inhiba revolta oamenilor.

„Un stat se mişcă spre totalitarism atunci când o parte din ce în ce mai mare a populaţiei sale începe să nu mai reacţioneze la lucrurile care i se par greşite. Şi există câteva moduri de a aduce oamenii la această stare. Plahotniuc experimentează cu toate:

- Unul dintre ele este şantajul şi sperietoarea cu dosarele personale. Persoanele cu funcţii de răspundere, unele destul de importante, încep să tremure atunci când îşi dau seama că nici postul, nici prietenii n-o să-i poată ajuta dacă sistemul de justiţie (mai curând de injustiţie) „coordonat” din umbră este pe urmele lor.

- Un alt mod este mita. Aşa a reuşit Plahotniuc să facă o bună parte a intelectualilor, artiştilor şi scriitorilor să „ia apă în gură” ori să spună chiar lucruri de laudă despre pseudo-iniţiativele sale. Când vezi cum oameni parcă respectabili îmbrăţişează borsetca valetului fidel al coordonatorului, uitând de menirea artistului în societate, ţi se face greaţă. Tot aşa a reuşit să-i cumpere, cu bani mărunţi, şi pe o parte din veteranii războiului de la Nistru, punându-i în slujba mafiei.

- Şi mai există o metodă. Cea mai brutală dintre toate. Intimidarea directă. Când ştii că poţi fi luat abuziv de pe stradă, când eşti urmărit sistematic, când ţi se interceptează convorbirile telefonice, când poliţia loială regimului te poate arunca fără explicaţii în iadul puşcăriei, parcă te gândeşti de două ori înainte de a expune o poziţie critică”, explică Moţpan.

Or, toate aceste metode demonstrează că regimul este speriat de cei care i se opun.

„Plahotniuc ştie că reprezentanţii Platformei Demnitate şi Adevăr, de s-ar gândi o dată, de două sau de trei ori, tot pentru Demnitate şi Adevăr o să opteze. Şi n-o să-şi închidă gura. N-o să înceteze să lupte împotriva regimului ce-şi doreşte instaurarea definitivă a dictaturii în RM şi asta îl sperie din ce în ce mai tare. Atunci îi pune pe „vasalii” săi să intimideze şi să persecute cu sârg”, a mai punctat reprezentantul Platformei DA.

Totodată, Chiril Moţpan îndeamnă oamenii să iasă la protestul din 17 septembrie: „Fiecare întâlnire cu voi, dragi concetăţeni, ne dă putere. Pentru că simţim în voi aceeaşi atitudine care ne-a motivat, de la bun început, să nu tăcem şi să spunem lucrurilor pe nume. Şi avem încredere că, dacă vom continua să ne susţinem şi să avansăm împreună, nimeni nu va putea vreodată să ne închidă gura. Ei sunt cei care se tem, nu noi. De aceea, pe 17 septembrie, la 12.00, ne revedem la Protestul Popular din scuarul Parlamentului Republicii Moldova.”