Întrebat despre aşteptările pe care le are de la protestul de duminica viitoare, preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr a spus că acţiunea este menită să exercite presiunea populară asupra guvernării, necesară aducerii Republicii Moldova pe făgaşul normalităţii.

„ Dacă ne pasă de casa în care trăim, de viitorul celor care încă o locuiesc, dar şi al fraţilor, părinţilor şi copiilor noştri, alungaţi prin străinătăţi de sărăcie, corupţie, nesiguranţă şi incertitudine, trebuie să ieşim cu toţii la protest. Dacă nu mai vrem o ţară în care viaţa unui om, sănătos sau bolnav, nu costă nimic şi e curmată cu bestialitate, iar moartea lui e tăinuită de torţionarii lui 7 aprilie, nepedepsiţi nici până azi, protestul civic, masiv şi paşnic e un important mijloc democratic de exprimare a năzuinţelor şi puterii populare. În faţa sutelor de mii de oameni revoltaţi nu a rezistat nici un regim”, a declarat Andrei Năstase.

Lui Andrei Năstase i-a fost solicitată opinia despre protestul anunţat pentru 24 septembrie de către şeful statului, Igor Dodon, dată la care ar fi trebuit să se desfăşoare referendumul consultativ pe care l-a iniţiat, dar a fost anulat de Curtea Constituţională. Liderul Platformei Demnitate şi Adevăr afirmă că polarizarea societăţii reprezintă colacul de salvare al lui Vladimir Plahotniuc, proces în care complice de aur este Igor Dodon.

„De fapt, pe 24 septembrie, Plahotniuc va fi cel care se va îmbrăca în straiele lui Dodon, şi, deghizat în tanchist rus, va agita sabia războiului în capetele naivilor şi ale fanilor săi. Dodon nu acţionează de sine stătător. O face la comandă. Manifestaţia preconizată de Dodon şi Plahotniuc, pe banii furaţi de la moldoveni şi contribuabilii europeni, e menită să demonstreze Occidentului că susţinătorii vectorului estic sunt mai numeroşi şi că, în aceste condiţii, regimul oligarhic este salvatorul vectorului proeuropean. Această stratagemă este una falsă. Polarizarea societăţii, dezbinarea – iată colacul de salvare al lui Plahotniuc, iar complicele său de aur în acest proces este Dodon. Orice tentativă de a-l atrage pe Dodon de partea oamenilor e sortită eşecului. Banul e mai important pentru el decât ţara şi viitorul ei, decât drepturile şi interesele oamenilor pe care i-a minţit de atâtea ori în propriul său interes”, a adăugat Andrei Năstase.

Anterior, Igor Dodon a negat că s-ar afla într-un parteneriat cu Vladimir Plahotniuc. În altă ordine de idei, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr şi-a exprimat punctul de vedere şi asupra faptului ca puterea să dea înapoi în ceea ce priveşte modificarea sistemului electoral sub presiunea partenerilor externi.

„S-ar putea ca, în faţa pericolului de a pierde asistenţa financiară externă, puterea să fie nevoită să cedeze unele redute. De exemplu, ar putea institui turul doi în alegeri. Dar asta nu va schimba situaţia. Şi este exclus ca Platforma Demnitate şi Adevăr să facă vreun pact cu actuala guvernare, cu atât mai mult, să colaboreze cu ea. Acum sunt vehiculate unele idei năstruşnice, aruncate în public de acelaşi Plahotniuc, precum că forţele pro-europene ar trebui să se coalizeze într-un demers comun. Da, ar trebui. Doar că Partidul Democrat nu este pro-european, ci doar pro-oligarhic. Şi noi nu putem şi nu vom face niciodată alianţă cu mafia, chiar dacă ea ar fi dispusă să cedeze unele redute”, a menţionat liderul DA.

Pe de altă parte, nimic din presiunea partenerilor externi nu-l deranjează pe Vladimir Plahotniuc, atâta timp cât nu-l vizează personal, adaugă Andrei Năstase.

„Doar sancţiunile de ordin personal, aplicate lui Plahotniuc, anturajului său şi complicilor săi geopolitici (pentru spălătoria rusească de 30 de miliarde de dolari, pentru atacurile raider, pentru furtul a zeci de miliarde de lei ale contribuabililor moldoveni şi occidentali, pentru persecuţiile politice) ar face această guvernare hibrid să cedeze. În ciuda deznădejdii, a urii, a zâzaniei cultivate de regim prin televiziunile şi site-urile controlate şi plătite cu bani grei furaţi de la oameni, trebuie să facem front comun indiferent de religie, etnie, doctrine politice etc. şi să protestăm public. Revolta exprimată la bucătărie nu se vede nici în ţară, nici în străinătate, iar asta îi convine de minune guvernării hibrid”

Întrebat despre priorităţile formaţiunii pe care o conduce, Andrei Năstase a declarat că este importantă comunicarea cu oamenii, dar şi toate acţiunile ce se regăsesc în programul anticriză al Platformei Demnitate şi Adevăr.

„Printre acestea figurează dezbateri pe subiecte de interes naţional, pe idei economice, sociale, de identificare a mecanismelor de combatere a corupţiei şi de eradicare a sărăciei, de lustraţie şi de confiscare extinsă a averilor ilicite dobândite de înalţi funcţionari, procurori şi judecători corupţi, de recuperare a miliardelor furate şi sancţionare a beneficiarilor, de creare a mai multor locuri de muncă bine plătite, de reintegrare acasă a familiilor, de asigurare a păcii, a siguranţei personale şi materiale, stoparea exodului populaţiei prin îmbunătăţirea urgentă a condiţiilor de dezvoltare a businessului mic şi mijlociu, prin construcţia unui stat de drept, prosper şi repus pe calea europeană reală şi nu fariseică, precum cea de acum. E nevoie de doi-trei ani pentru a realiza aceste deziderate în aşa fel, încât schimbările spre bine să fie resimţite de întreaga societate. Noi ştim cum să facem asta, avem voinţă politică”, a menţionat Andrei Năstase.

Şeful PD nu a comentat afirmaţiile făcute de către liderul Platformei Demnitate şi Adevăr la adresa sa.