Iniţiativa de amendare a Codului Electoral prevede ca cetăţenii Republicii Moldova stabiliţi peste hotare să aibă posibilitatea de a vota două zile consecutive, sâmbătă şi duminică, „dat fiind faptul că, spre deosebire de cetăţenii care domiciliază în ţară, aceaştia trebuie să parcurgă o distanţă mult mai mare până la cea mai apropiată secţie de votare”.

De cealaltă parte, ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, cel care a prezentat avizul pe marginea proiectului de lege spune că acesta este unul „superficial”.

„Deşi pare o iniţiativă care merită a fi analizată şi luată în considerare, totuşi iniţiativa şi nota informativă nu sunt însoţite de analize mai minuţioase cu caracter economico-financiar pentru a estima costurile, dar nici nu au fost evaluate resursele necesare pentru a asigura acest drept. Aici ne referim la resursele de infrastructură şi cele umane pe care trebuie să le asigurăm în afara RM, dar să nu uităm şi de constrângerile cu caracter interdictiv uneori pe care le au unele state pentru exercitarea dreptului de vot de către cetăţenii străini”, a declarat Cebotari.

„Această iniţiativă ar putea fi analizată într-un alt mod, mult mai extins, mult mai profund. Este prea superficială la moment”, a mai spus ministrul Justiţiei.